Spilledage: AFLYST 29. april - 6. juni 2020 (udsat til februar 2023)
Spillested: Aarhus Teater, Store Scene

Dracula udsættes til februar 2023

Som konsekvens af nedlukningen i forbindelse med coronavirus så Aarhus Teater og Den Jyske Opera sig nødsaget til at aflyse Dracula.

Forestillingen får sin premiere i februar 2023.

Handling

Dracula vokser op i en tid med krig, massevoldtægter og pest. Ud af rædslerne fødes han som en aristokratisk dæmon, der rejser gennem århundrer. Dracula vil beskytte sin jord og slægtens ære mod invaderende horder, og det vil han gøre med alle midler. I slutningen af 1800-tallet ser han en mulighed for at genrejse slægten Draculas storhed ved selv at foretage en invasion: Dracula vil erobre London og overtage ledelsen af det britiske imperium. Derigennem vil han skabe en ny tidsalder, hvor mennesker er slaver for vampyrer. Den nygifte advokatfrue Mina Harker er den første, der ser risikoen og forstår hans planer. Hun bliver samtidig genstand for Draculas begær. En lille gruppe mænd samler sig omkring hende for at kæmpe mod vampyren og redde civilisationen. Det er drama i stort udtræk, når skuespillerne forenes med et unikt operakor på 19 stemmer.

 

Unikt samarbejde mellem Aarhus Teater og Den Jyske Opera

Den legendariske roman om Dracula, skrevet af Bram Stoker i 1897, inspirerede en hel genre af litteratur, teater og film. Historien er blevet en moderne myte og udført i utallige versioner over hele verden. Den aktuelle og succesfulde instruktør Martin Lyngbo vil skabe en ny version, der skildrer Dracula som en rejsende gennem tiderne. Aarhus Teater og Den Jyske Opera vil for første gang nogensinde forene kræfterne i et unikt samarbejde og sammen skabe en teateroplevelse ud over det sædvanlige. I Dracula forenes det bedste fra operaens og teatrets verden: Skuespillere møder et stort operakor, som gennem et intenst drama og berømt kormusik vil illustrere Draculas rejse gennem tiden – en rejse, som også tager os gennem musikhistorien i det 19. århundrede. 

 

Bagom forestillingen

 

Musikalsk inspiration

Lyddesigner Marcus Aurelius Hjelmborg er gået på rov i musikhistorien og låner fra Mozart, Händel og andre af de store klassiske komponisters korværker og dødsmesser. Nogle værker vil kun være repræsenteret med ganske få stemningsmættede elementer, andre vil man som kender kunne genkende selv i de korte brudstykker forestillingen byder på.

 

Filminspiration

PROGRAMBOG

Den Jyske Operas programbog er et trykt program om alle forestillingerne i sæson 2019-20. Programbogen fungerer som forestillingsprogram og er gratis.
Du kan hente bogen på landets spillesteder i forbindelse med Den Jyske Operas turnéer og i Musikhuset Aarhus.
Programbogen indeholder bl.a. længere artikler om forestillingerne, som ikke findes her på hjemmesiden.Læs programbogen online

Holdet bag
Billede af Martin Lyngbo
Martin Lyngbo Instruktør og manusskriptforfatter
Billede af Martin Lyngbo Martin Lyngbo

Titel
Instruktør og manusskriptforfatter
Engagement på Den Jyske Opera
Instruktør Dracula ('23)

Dramatikeren og sceneinstruktøren Martin Lyngbo er uddannet på på Statens Teaterskole. Han har skrevet og/eller instrueret til Det Kongelige Teater, Aveny-T, Odense Teater, Uppsala Stadsteater, Aalborg Teater, Caféteatret, Svalegangen og Får302 samt en lang række forestillinger på Mungo Park, hvor han var teaterdirektør 2005-2017. Martin Lyngbo står bag talentudviklingsprojektet TeaterBattle og dannelsen af Mungo Park Kolding. Han har bl.a. iscenesat SKAM I og II på Aveny-T, Spillemand på en tagryg og Forårsrullen på Odense Teater, Cabaret på Rogaland Teater i Norge, Sanne the Musical i Tivolis Koncertsal og Rossinis opera Barberen i Sevilla, som han har instrueret både på Det Kongelige Teater og på The Israeli Opera i Tel Aviv.

Billede af Lucas Svensson
Lucas Svensson Manuskriptforfatter
Billede af Lucas Svensson Lucas Svensson

Titel
Manuskriptforfatter
Engagement på Den Jyske Opera
Manuskript Dracula ('20)
Billede af David Gehrt
David Gehrt Scenograf
Billede af David Gehrt David Gehrt

Titel
Scenograf
Engagement på Den Jyske Opera
Scenograf Dracula ('23)

David Gehrt er uddannet scenograf fra Den Danske Scenekunstskole i 2016, og har siden 2018 været fast husscenograf på Aarhus Teater. Han har lavet scenografi til forestillingerne #Amlet, Momentet, My heartache brings all the boys to the yard, Lav Sol, 4:48 Psychosis, Untz Untz Untz, Audition og Manifest for skrøbelige autoriteter, Friheden, Biedermann og brandstifterne, Parasitterne, Pagten og Kaj Munks Ordet.

David Gehrt har vundet Årets Reumert for Bedste Scenedesign for Erasmus Montanus (2017) og var nomineret til samme pris for Ordet (2020).

Billede af  Anders Kjems
Anders Kjems Lysdesign
Billede af  Anders Kjems Anders Kjems

Titel
Lysdesign
Billede af Lars Gaarde
Lars Gaarde Lyddesign
Billede af Lars Gaarde Lars Gaarde

Titel
Lyddesign
Billede af Marcus Aurelius Hjelmborg
Marcus Aurelius Hjelmborg Musikalske arrangementer
Billede af Marcus Aurelius Hjelmborg Marcus Aurelius Hjelmborg

Titel
Musikalske arrangementer
Engagement på Den Jyske Opera
Komponist og lyddesigner Dracula ('23)

Marcus Aurelius Hjelmborg er uddannet cand.mag. i audiodesign og musikvidenskab. Han har arbejdet som komponist og lyddesigner på en lang række teatre i Danmark og Sverige og skrevet musik til mere end 60 teaterforestillinger og radiodramaproduktioner (bl.a. på Det Kgl. Teater, Aarhus Teater, Odense Teater, DR Radiodrama, Malmø Stadsteater, Helsingborg Stadsteater).

Medvirkende
Billede af Mathias Flint
Mathias Flint Skuespiller
Billede af Mathias Flint Mathias Flint

Titel
Skuespiller
Billede af Anne Plauborg
Anne Plauborg Skuespiller
Billede af Anne Plauborg Anne Plauborg

Titel
Skuespiller
Billede af Sara Viktoria Bjerregaard
Sara Viktoria Bjerregaard Skuespiller
Billede af Sara Viktoria Bjerregaard Sara Viktoria Bjerregaard

Titel
Skuespiller
Billede af Simon Mathew
Simon Mathew Skuespiller
Billede af Simon Mathew Simon Mathew

Titel
Skuespiller
Billede af Anders Baggesen
Anders Baggesen Skuespiller
Billede af Anders Baggesen Anders Baggesen

Titel
Skuespiller
Billede af Kjartan Hansen
Kjartan Hansen Skuespiller
Billede af Kjartan Hansen Kjartan Hansen

Titel
Skuespiller
Billede af Frederik Mansø
Frederik Mansø Skuespiller
Billede af Frederik Mansø Frederik Mansø

Titel
Skuespiller
Billede af Magnus Haugaard
Magnus Haugaard Skuespiller
Billede af Magnus Haugaard Magnus Haugaard

Titel
Skuespiller
Billede af Den Jyske Operas Kor
Den Jyske Operas Kor Kor
Billede af Den Jyske Operas Kor Den Jyske Operas Kor

Titel
Kor
Engagement på Den Jyske Opera
Kor Greven af Luxembourg ('22) Kor Aida ('21) Kor Inkognito Royal ('21) Kor Rigoletto ('20) Kor Bortførelsen fra seraillet ('20) Kor Michael Kohlhaas ('19) Kor Eugen Onegin ('19)

Den Jyske Operas Kor består af 24 professionelle sangere. Korets primære opgave er at medvirke i Den Jyske Operas operaforestillinger i hele Danmark, men kan også opleves i sceniske operakoncerter og korkoncerter med klaverakkompagnement.

Koret samarbejder herudover med landets symfoniorkestre, heriblandt landsdelsorkestrene og andre ensembler om filharmoniske koncerter - både alene og sammen med dygtige amatørkor.

Koret har igennem mere end et årti optrådt med de traditionsrige julekoncerter Julesang & Messingklang sammen med Prinsens Musikkorps under ledelse af nogle af Danmarks dygtigste dirigenter og begejstret i tusindvis af tilhørere.

Den Jyske Operas Kor indgår i mange forskellige sammenhænge og events på den kulturelle scene i og uden for Aarhus, og korets medvirken i Opera i Rebild og Opera i Parken er blevet en fast del af sommerprogrammet.

Koret optræder også som solister i forestillinger samt i sceniske operakoncerter og koncerter med akkompagnement. Sangerne i koret optræder desuden som solister i andre sammenhænge og som formidlere af opera ved introduktioner før forestillinger, i workshops på skoler, ved sangcaféer på plejehjem og i samarbejdsprojekter.

Den Jyske Operas Kor ledes af musikchef Christopher Lichtenstein.

Fakta

HOLDET BAG
Manuskript: Martin Lyngbo med Lucas Svensson efter Bram Stokers roman
Musikalsk arrangør: Marcus Aurelius Hjelmborg
Instruktør: Martin Lyngbo
Scenograf: David Gehrt

MEDVIRKENDE
Den Jyske Operas Kor
Skuespillere fra Aarhus Teater

Billetinfo

Premiere: 29. april 2020 (OBS! Nu udsat til februar 2023 - læs mere her)
Aarhus Teater, Store Scene: 29. april - 6. juni 2020

65 - 450 kr. inkl. gebyr

Billetsalg via Aarhus Teater
Billetsalget er aflyst

Store oplevelser