Spilledage: 9. oktober – 28. november 2020
Spillested: Danmarksturné

Verdis klassiker er en mørk og knivskarp operakrimi

Giuseppe Verdi har forvandlet Victor Hugos skuespil Le roi s’amuse (Kongen forlyster sig) til en af de mest spændende fortællinger i operahistorien. Rigoletto er en mørk og knivskarp krimi, der udspiller sig i det 16. århundredes Italien i en verden befolket af gangstere, sammensvorne, ludere – og en vanskabt hofnar, som forgæves forsøger at redde sin eneste datter fra en fordærvet verden.

Melodierne i Rigoletto er nogle af de mest kendte i musikhistorien. Verdi var da også så overbevist om, at han havde skrevet et mesterværk, at han afkrævede sine sangere fuldstændig tavshedspligt. Han forbød endda tenoren at fløjte arien "La donna è mobile" uden for teatret før premieren. Men siden 11. marts 1851 har melodierne fra Verdis klassiker lydt igen og igen verden rundt.

Spilledage og tilknyttede events
9. oktober kl. 19:30 Premiere Alsion, Sønderborg Køb billet
20. oktober kl. 19:30 Kolding Teater Køb billet
22. oktober kl. 19:30 Vejle Musikteater Køb billet
23. oktober kl. 19:30 Musikhuset Esbjerg Køb billet
26. oktober kl. 19:30 Det Kongelige Teater, Gamle Scene Køb billet
27. oktober kl. 19:30 Det Kongelige Teater, Gamle Scene Køb billet
29. oktober kl. 19:30 Royal Stage, Hillerød Køb billet
30. oktober kl. 19:30 MusikTeatret Albertslund Køb billet
3. november kl. 19:30 UDSOLGT DGI Huset Vordingborg Køb billet
4. november kl. 19:30 Odense Koncerthus Køb billet
7. november kl. 12:00 Gratis Musikalsk optakt | Pladsbestilling nødvendig Musikhuset Aarhus Køb billet
10. november kl. 19:30 Tinghallen, Viborg Køb billet
11. november kl. 19:30 FÅ BILLETTER TILBAGE Værket, Randers Køb billet
12. november kl. 19:30 KulturCenter Skive Køb billet
13. november kl. 19:30 UDSOLGT Musikkens Hus, Aalborg Køb billet
14. november kl. 19:30 UDSOLGT MCH Herning Kongrescenter Køb billet
20. november kl. 19:30 UDSOLGT Musikhuset Aarhus Køb billet
21. november kl. 15:00 UDSOLGT Musikhuset Aarhus Køb billet
25. november kl. 19:30 UDSOLGT Musikhuset Aarhus Køb billet
26. november kl. 19:30 UDSOLGT Musikhuset Aarhus Køb billet
27. november kl. 19:30 UDSOLGT Musikhuset Aarhus Køb billet
28. november kl. 15:00 UDSOLGT Musikhuset Aarhus Køb billet

Clara Thomsen nomineret til en Reumert

Clara Thomsen er til dette års Reumert nomineret i kategorien Årets Sanger for sin rolle som Gilda i Rigoletto, der turnerede landet rundt i efteråret 2020.

På Den Jyske Opera har Clara Thomsen gjort sig bemærket blandt både publikum og anmeldere. Man har også kunne opleve den unge sopran i rollen som Konstanze i Mozarts Bortførelsen fra seraillet i foråret 2020. Clara Thomsen skulle desuden i foråret 2021 have sunget rollen som Suzon i forbindelse med Schierbecks Fête galante, der dog er udsat til en senere sæson.

Billedgalleri

Se flere fotos fra Rigoletto her


Rigoletto - handling

Der er fest hos hertugen af Mantova, og hofnarren Rigoletto udøser vittige giftigheder over hoffolkene. Grev Monterone afbryder festen, vred over, at hertugen har forført hans datter. Rigoletto gør nar af ham, hvilket får Grev Monterone til at forbande både hertugen og Rigoletto. Senere finder vi ud af, at trods Rigolettos forsøg på at skærme sin dydige datter Gilda mod de pigeglade mænd, har hun alligevel forelsket sig – i den vellystige hertug, som hun har set i kirken. Hoffolkene kidnapper Gilda for at hævne sig overfor Rigoletto, og faren er fortvivlet. Da han næste dag finder ud af, at hertugen har fået sin vilje med Gilda, bliver han besat af tanken om at få hævn.

Derfor hyrer han lejemorderen Sparafucile til at myrde hertugen. Sparafuciles søster Maddalena lokker hertugen ud til en afsides kro. Hun er imidlertid forelsket i hertugen og beder Sparafucile om at skåne hans liv, hvilket Sparafucile indvilliger i – men kun, hvis nogen banker på kroens dør, og Sparafucile kan dræbe vedkommende i stedet. Dette overhører Gilda, og eftersom hun stadig er forelsket i hertugen, ofrer hun sig for ham. Rigoletto opdager, at Gilda er død og indser, at Monterones forbandelse er fuldført.


MØD INSTRUKTØR ULRICH PETERS

 

 

 

Hvad siger anmelderne?

Jyllands-Posten »Verdis udstødte hofnar pakket ind i lækker musik kan stadig ryste publikum.« Læs online
Børsen »Den Jyske Operas Rigoletto er solidt instrueret, leger med dine følelser og har fremragende sangere i hovedrollerne.« Læs online
Kristeligt Dagblad "Den Jyske Opera bød på en fremragende opførelse af Verdis mesterværk." Læs online
JydskeVestkysten / Avisen Danmark »Formidabel præstation« Læs online
Ars Artis "Det er længe siden, undertegnede har oplevet en operaopsætning, der på én gang havde sin helt egen kunstneriske og æstetiske idé, som forløser handlingen troværdigt, og som peger direkte ud mod publikum og ind i vores tid. Det er blændende!" Læs online
Nordjyske Stiftstidende "Hele opsætningen er i Ulrich Peters myndige iscenesættelse klassisk og enkel og koncentrerer sig om at udfolde Verdis værk så trofast som muligt, dramatisk og musikalsk. Derfor vækker den dyb og overrumplende eftertanke."
Operamagasinet Ascolta »Med de ypperlige sangpræstationer nydes den modbydelige fortælling med den største fornøjelse.« Læs online
Svend Novrup / Kjerteminde Avis »Verdis mesterværk Rigoletto er blandt de mest spillede, og Den Jyske Operas udgave, der fredag havde premiere i Alsion, Sønderborg, må rangere blandt de allerbedste.« Læs online
Sjællandske Nyheder "Mørket ruger over Den Jyske Operas turnéudgave af » Rigoletto « , men inde under lyser kærligheden som » sol i sjælen «"

Introduktioner til Rigoletto i Musikhuset Aarhus

Som sædvanlig giver vi før hver forestilling en introduktion til værkets handling og temaer. I kraft af corona-restriktionerne bliver det dog lidt anderledes i denne omgang. For at publikum kan sidde med ordentlig afstand, foregår det i salen, og derfor er det nødvendigt med god tid bagefter til at desinficere rummet før forestillingen. Se det specifikke tidspunkt for introduktionen på den dag, hvor du skal se forestillingen i vores kalender.

 


Programbog

Den Jyske Operas programbog er et trykt program om alle forestillingerne i sæson 2020-21. Programbogen fungerer som forestillingsprogram og er gratis. Du kan hente bogen på landets spillesteder i forbindelse med Den Jyske Operas turnéer og i Musikhuset Aarhus.
Programbogen indeholder bl.a. længere artikler om forestillingerne. Læs programbogen online

Artiklen Rigoletto - en tragisk nar er et uddrag af Peter Wapnewskis ”Rigoletto. Das Drama als Tragödie”. Den er også trykt i årets programbog.

Holdet bag
Billede af Ulrich Peters
Ulrich Peters Instruktør
Billede af Ulrich Peters Ulrich Peters

Titel
Instruktør
Engagement på Den Jyske Opera
Instruktør Rigoletto ('20)

Ulrich Peters er født i Stuttgart og har studeret teater- og litteraturvidenskab i München. Han har arbejdet som instruktør siden 1990’erne både freelance og fast på flere tyske teatre. I 1999 blev han leder af Theater Augsburg, derefter af Staatstheater am Gärtnerplatz i München og siden 2012 har han været teaterchef for Theater Münster. Som instruktør har han lavet mere end 100 produktioner i store dele af verden, bl.a. Trubaduren på Nationalteatret i Tokyo, Mahagonny på Landestheater Innsbruck og Tryllefløjten på Badisches Staatstheater i Karlsruhe. Rigoletto er hans første engagement ved Den Jyske Opera.

Christopher Lichtenstein
Christopher Lichtenstein Dirigent
Christopher Lichtenstein Christopher Lichtenstein

Titel
Dirigent
Engagement på Den Jyske Opera
Dirigent Tryllefløjten ('23) Dirigent La Vendetta / I Pagliacci ('22) Dirigent Greven af Luxembourg ('22) Dirigent Julesang og Messingklang ('21) Dirigent Inkognito Royal ('21) Dirigent Rigoletto ('20) Dirigent Passageren ('18)

Christopher Lichtenstein har været musikchef på Den Jyske Opera siden september 2020 og er bosat i Aarhus med sin familie. På Den Jyske Opera har han dirigeret Passageren (2018), Rigoletto (2020), Inkognito Royal (2021), Aida (2021), Greven af Luxembourg (2022), La Vendetta / I Pagliacci (2022) og i foråret 2023 Tryllefløjten.

Christopher Lichtenstein er uddannet ved Hochschule für Musik i Würzburg. Han fik sin debut som dirigent i 2014 med Elskovsdrikken på Staatstheater Braunschweig, som han efterfølgende var fast tilknyttet som 1. kapelmester. Christopher Lichtenstein blev tildelt en pris til unge kunstnere på Staatstheater Braunschweig i 2013 og modtog Bayreuth-legatet det samme år. Ud over sit arbejde med klassiske operaer og operetter (ToscaRigoletto m.fl.) har Christopher Lichtenstein været engageret til flere urpremierer.

Rifail Ajdarpasic
Rifail Ajdarpasic Scenograf
Rifail Ajdarpasic Rifail Ajdarpasic

Titel
Scenograf
Engagement på Den Jyske Opera
Scenograf Rigoletto ('20)

Rifail Ajdarpasic er født i Stuttgart og uddannet inden for scenografi og udstillingsdesign ved kunstakademiet i Karlsruhe. Han har været scenograf på produktioner i flere af de vigtigste europæiske operahuse, samarbejdet med mange internationalt anerkendte instruktører og vundet flere europæiske priser for sit arbejde. Han har i en stor del af sin karriere haft et tæt samarbejde med kostumedesigner Ariane Isabell Unfried. Senest har han skabt scenografien til Morgen und Abend (2022) på Oper Graz i Østrig. På Den Jyske Opera var han scenograf på Rigoletto (2020).

Ariane Isabell Unfried
Ariane Isabell Unfried Kostumedesigner
Ariane Isabell Unfried Ariane Isabell Unfried

Titel
Kostumedesigner
Engagement på Den Jyske Opera
Kostumedesigner Rigoletto ('20)

Ariane Isabell Unfried er født i Hamborg og uddannet scenograf og kostumedesigner i Madrid, Wien og Karlsruhe. I de seneste år har hun arbejdet sammen med anerkendte instruktører i hele Europa og ofte i tæt samarbejde med scenograf Rifail Adjarpasic. Karakteristisk for Ariane Isabell Unfrieds arbejde som kostumedesigner er, at hun arbejder på tværs af scenekunsten og andre kreative felter. På Den Jyske Opera har hun tidligere designet kostumer til Rigoletto (2020).

Billede af Ib Asp
Ib Asp Lysdesigner
Billede af Ib Asp Ib Asp

Titel
Lysdesigner
Engagement på Den Jyske Opera
Lysdesigner Aida ('21) Lysdesigner Fête galante ('21) Lysdesigner Rigoletto ('20) Lysdesigner Bortførelsen fra seraillet ('20) Lysdesigner Eugen Onegin ('19) Lysdesigner La Traviata ('17) Lysdesigner 70 års opera ('17) Lysdesigner Hug en hæl og klip en tå ('16) Lysdesigner La Bohème ('14) Lysdesigner Figaros bryllup ('12) Lysdesigner Snehvides Spejl ('11) Lysdesigner Barberen i Sevilla ('11) Lysdesigner Die schweigsame Frau ('00) Lysdesigner Salome ('99) Lysdesigner Elektra ('98)

Ib Asp har på Den Jyske Opera designet lys til bl.a. Eugen Onegin ('19), La Traviata ('17), Hug en hæl og klip en tå ('16), La Bohème ('14), Figaros bryllup ('12), Snehvides Spejl ('11), Die schweigsame Frau ('00), Salome ('99) og Elektra ('98).

Han har desuden lavet lysdesign til forestillinger på Det Kongelige Teater, Operaen i Midten og Aarhus Sommeropera. Tidligere belysningsmester i Musikhuset Aarhus og lysmester på Teatret Svalegangen.

Medvirkende
Billede af David Kempster
David Kempster Rigoletto
Billede af David Kempster David Kempster

Titel
Rigoletto
Engagement på Den Jyske Opera
Rigoletto Rigoletto ('20)

Baryton
Nationalitet: Walisisk
Uddannelse: Royal Northern College of Music, Manchester
Udvalg af tidligere roller: Sir Riccardo Forth (I Puritani), Marcello (La bohème), Sharpless (Madama Butterfly)

Billede af Jaco Venter
Jaco Venter Rigoletto
Billede af Jaco Venter Jaco Venter

Titel
Rigoletto
Engagement på Den Jyske Opera
Rigoletto Rigoletto ('20)

Baryton
Nationalitet: Sydafrikansk
Uddannelse: San Francisco Conservatory of Music
Udvalg af tidligere roller: Alberich i Nibelungens Ring, Macbeth i
Macbeth, Hollænderen i Den Flyvende Hollænder.

Billede af Susanna Andersson
Susanna Andersson Gilda
Billede af Susanna Andersson Susanna Andersson

Titel
Gilda
Engagement på Den Jyske Opera
Suzon Fête galante ('21) Gilda Rigoletto ('20)

Sopran
Nationalitet: Svensk
Uddannelse: Guildhall School of Music and Drama, London
Udvalg af tidligere roller: Zerbinetta Ariadne på Naxos, Violetta La Traviata, Nattens Dronning Tryllefløjten

Billede af Clara Thomsen
Clara Thomsen Gilda
Billede af Clara Thomsen Clara Thomsen

Titel
Gilda
Engagement på Den Jyske Opera
Suzon Fête galante ('21) Gilda Rigoletto ('20) Konstanze Bortførelsen fra seraillet ('20)

Sopran
Nationalitet: Dansk
Uddannelse: Operaakademiet, København
Udvalg af tidligere roller: Alcina Alcina, Pamina Tryllefløjten, Konstanze Bortførelsen fra seraillet

Billede af Iurie Ciobanu
Iurie Ciobanu Hertugen af Mantova
Billede af Iurie Ciobanu Iurie Ciobanu

Titel
Hertugen af Mantova
Engagement på Den Jyske Opera
Radamès Aida ('21) Hertugen af Mantova Rigoletto ('20)

Tenor
Nationalitet: Rumænsk
Uddannelse: Academia de Muzică Gheorghe Dima, Rumænien / Conservatoire de la Ville de Luxembourg
Udvalg af tidligere roller: Arnold i Wilhelm Tell, Alfredo i La Traviata, Rodolfo i La bohème

Billede af Diego Silva
Diego Silva Hertugen af Mantova
Billede af Diego Silva Diego Silva

Titel
Hertugen af Mantova
Engagement på Den Jyske Opera
Hertugen af Mantova Rigoletto ('20)

Tenor
Nationalitet: Mexicansk
Uddannelse: Curtis Institute of Music, Philadelphia
Udvalg af tidligere roller: Alfredo La Traviata, Rinuccio Gianni Schicchi, Nemorino Elskovsdrikken.

Billede af Alexander Anisimov
Alexander Anisimov Sparafucile
Billede af Alexander Anisimov Alexander Anisimov

Titel
Sparafucile
Engagement på Den Jyske Opera
Sparafucile Rigoletto ('20) Ramfis Aida ('21)

Bas
Nationalitet: Russisk
Uddannelse: Tashkent Musikkonservatorium, Uzbekistan
Udvalg af tidligere roller: En gammel fange Lady Macbeth fra Mtsensk (La Scala), Storinkvisitoren Don Carlos, Lodovico Othello (Metropolitan Opera)

Billede af Zaza Gagua
Zaza Gagua Sparafucile
Billede af Zaza Gagua Zaza Gagua

Titel
Sparafucile
Engagement på Den Jyske Opera
Sparafucile Rigoletto ('20)

Bas
Nationalitet: Georgisk
Uddannelse: Statskonservatoriet, Tbilisi / Operahögskolan, Stockholm
Udvalg af tidligere roller: Sparafucile (Rigoletto), Tom (Maskeballet), Zuniga (Carmen)

Billede af Johannes Mannov
Johannes Mannov Grev Monterone
Billede af Johannes Mannov Johannes Mannov

Titel
Grev Monterone
Engagement på Den Jyske Opera
Grev Monterone Rigoletto ('20)

Bas
Nationalitet: Dansk
Uddannelse: Hochschule für Musik Freiburg
Udvalg af tidligere roller: Don Juan Don Juan, Figaro Figaros Bryllup, Marcello La Bohème.

Billede af Jakob Zethner
Jakob Zethner Grev Monterone
Billede af Jakob Zethner Jakob Zethner

Titel
Grev Monterone
Engagement på Den Jyske Opera
Grev Monterone Rigoletto ('20) Herse Michael Kohlhaas ('19) Far Brødre ('17)

Jakob Christian Zethner er uddannet i Ungarn ved Franz Liszt Akademiet, i Danmark ved Det Jyske Musikkonservatorium og i England på The National Opera Studio. Fik sin debut som solist i 1998, og som operasanger i 1996 som Collatinus i Brittens Rape of Lucretia på Aldeburgh Festivalen i England. Siden har han sunget et væld af roller på operascener i England, Danmark, Italien, Sverige, Norge, Frankrig og Tyskland - blandt andet på Teatro Regio Torino, Det Kgl. Teater, Den Norske Opera og Opera de versailles. Senest på den Islandske opera og Operaen i Budapest.
Kommende engagementer inkluderer Wagners Mestersangerne på Den Norske Opera og operaen Brødre på Den Islandske Opera.
Jakob Christian Zethner er også aktiv som koncertsanger både i Danmark og internationalt, hvor han blandt andet har optrådt med DR Symfoniorkesteret, Malmø Symfoniorkester, Det Norske Kammerkor og det Hollandske Radioorkester på Conzertgebouw.

Dorothea Spilger
Dorothea Spilger Maddalena
Dorothea Spilger Dorothea Spilger

Titel
Maddalena
Engagement på Den Jyske Opera
Amneris Aida ('21) La Scaramouche Fête galante ('21) Maddalena Rigoletto ('20) Solist Opera i parken ('19) Lisa Passageren ('18)

Mezzosopran
Nationalitet: Tysk
Uddannelse: Hochschule für Musik und Theater München
Udvalg af tidligere roller: Lisa i Passageren, Hans Hans og Grethe, Amneris Aida

Billede af Jens Bové
Jens Bové Grev Ceprano
Billede af Jens Bové Jens Bové

Titel
Grev Ceprano
Engagement på Den Jyske Opera
Jones / læge Sunset Boulevard ('22) Kongen af Egypten Aida ('21) Livlæge / 3. journalist Inkognito Royal ('21) Grev Ceprano Rigoletto ('20) En kaptajn Eugen Onegin ('19) Lilas Pastia Carmen ('18)

Bas
Nationalitet: Dansk
Uddannelse: Nordjysk Musikkonservatorium, Aalborg
Udvalg af tidligere roller: Sarastro (Tryllefløjten), Kaspar (Jægerbruden), Gremin (Eugen Onegin)

Fast medlem af Den Jyske Operas Kor

Billede af Hanne Hohwü Houmøller
Hanne Hohwü Houmøller Giovanna
Billede af Hanne Hohwü Houmøller Hanne Hohwü Houmøller

Titel
Giovanna
Engagement på Den Jyske Opera
Trunte Askepot ('16)

Sopran
Nationalitet: Dansk
Uddannelse: Det Jyske Musikkonservatorium
Udvalg af tidligere roller: Papagena (Tryllefløjten), Tumbe (Snehvides spejl), Tulle (Hug en hæl og klip en tå)

Fast medlem af Den Jyske Operas Kor

Billede af Joan Ribalta
Joan Ribalta Borsa
Billede af Joan Ribalta Joan Ribalta

Titel
Borsa
Engagement på Den Jyske Opera
4. påklæder Sunset Boulevard ('22) René, greven af Luxembourg Greven af Luxembourg ('22) Et bud Aida ('21) Borsa Rigoletto ('20)

Tenor
Nationalitet: Catalansk
Uddannelse: École Normale de Musique, Paris
Udvalg af tidligere roller: Tamino Tryllefløjten, Tonio Regimentets datter, Arnold Wilhelm Tell

Fast medlem af Den Jyske Operas Kor

Lina Valantiejute
Lina Valantiejute Grevinde Ceprano
Lina Valantiejute Lina Valantiejute

Titel
Grevinde Ceprano
Engagement på Den Jyske Opera
Ypperstepræstinde Aida ('21) Grevinde Ceprano Rigoletto ('20) En stiftsfrøken: Michael Kohlhaas ('19) Iras - I tilfælde af sygdom Kleopatra ('19)

Sopran
Nationalitet: Litauisk
Uddannelse: Musikakademiet i Vilnius / Det Jyske Musikkonservatorium, Aarhus
Udvalg af tidligere roller: Marguerite (Faust), Violetta (La Traviata), Donna Anna (Don Giovanni)

Fast medlem af Den Jyske Operas Kor

Billede af Morten Wang
Morten Wang Marullo
Billede af Morten Wang Morten Wang

Titel
Marullo
Engagement på Den Jyske Opera
1. inkassator Sunset Boulevard ('22) Fyrst Basil Basilowitsch Greven af Luxembourg ('21) Marullo Rigoletto ('20) Schafa - I tilfælde af sygdom Kleopatra ('19) La Dancaïro Carmen ('19) En steward Passageren ('18)

Baryton
Nationalitet: Dansk
Uddannelse: Det Jyske Musikkonservatorium, Aarhus
Udvalg af tidligere roller: Alcindoro (La bohème), Le Dancaïro (Carmen), Fyrst Basil Basilowitsch (Greven af Luxembourg)

Fast medlem af Den Jyske Operas Kor

Estrid Molt Ipsen
Estrid Molt Ipsen En page
Estrid Molt Ipsen Estrid Molt Ipsen

Titel
En page
Engagement på Den Jyske Opera
Juliette Vermont Greven af Luxembourg ('22) Solist I går og i morgen ('20) Hannah Passageren ('18)

Mezzosopran
Nationalitet: Dansk
Uddannelse: Det Jyske Musikkonservatorium, Aarhus
Udvalg af tidligere roller: Flora (La Traviata), solist (I går og i morgen), Juliette Vermont (Greven af Luxembourg)

Fast medlem af Den Jyske Operas Kor

Jani Kyllönen
Jani Kyllönen En vagt
Jani Kyllönen Jani Kyllönen

Titel
En vagt
Engagement på Den Jyske Opera
En vagt Rigoletto ('20) En kaptajn Eugen Onegin ('19) Moralès Carmen ('18)

Basbaryton
Nationalitet: Finsk
Uddannelse: Sibelius Akademiet, Helsinki / Hochschule für Musik, Hannover
Udvalg af tidligere roller: Leporello (Don Giovanni), Moralès (Carmen), Marquis d’Obigny (La Traviata)

Fast medlem af Den Jyske Operas Kor

DJO Kor 2019-20
Den Jyske Operas Kor Kor
DJO Kor 2019-20 Den Jyske Operas Kor

Titel
Kor
Engagement på Den Jyske Opera
Kor La Vendetta / I Pagliacci ('22) Kor Aida ('21) Kor Inkognito Royal ('21) Kor Rigoletto ('20) Kor Bortførelsen fra seraillet ('20) Kor Michael Kohlhaas ('19) Kor Eugen Onegin ('19)

Den Jyske Operas Kor består af 24 professionelle sangere. Korets primære opgave er at medvirke i Den Jyske Operas operaforestillinger i hele Danmark, men kan også opleves i sceniske operakoncerter og korkoncerter med klaverakkompagnement.

Koret samarbejder herudover med landets symfoniorkestre, heriblandt landsdelsorkestrene og andre ensembler om filharmoniske koncerter - både alene og sammen med dygtige amatørkor.

Koret har igennem mere end et årti optrådt med de traditionsrige julekoncerter Julesang & Messingklang sammen med Prinsens Musikkorps under ledelse af nogle af Danmarks dygtigste dirigenter og begejstret i tusindvis af tilhørere.

Den Jyske Operas Kor indgår i mange forskellige sammenhænge og events på den kulturelle scene i og uden for Aarhus, og korets medvirken i Opera i Rebild og Opera i Parken er blevet en fast del af sommerprogrammet.

Koret optræder også som solister i forestillinger samt i sceniske operakoncerter og koncerter med akkompagnement. Sangerne i koret optræder desuden som solister i andre sammenhænge og som formidlere af opera ved introduktioner før forestillinger, i workshops på skoler, ved sangcaféer på plejehjem og i samarbejdsprojekter.

Den Jyske Operas Kor ledes af musikchef Christopher Lichtenstein.

Billede af Sønderjyllands Symfoniorkester
Sønderjyllands Symfoniorkester 9. - 23. oktober
Billede af Sønderjyllands Symfoniorkester Sønderjyllands Symfoniorkester

Titel
9. - 23. oktober

Med en hjemmebane dækkende Syd- og Sønderjylland samt Sydslesvig er Sønderjyllands Symfoniorkester Danmarks eneste "grænseoverskridende" landsdelsorkester. Samarbejdsrelationer med både nationale og internationale kunstnere skaber orkesterets musikalske diversitet. Orkestret udgør en kulturel sammenhængskraft i regionen.

Billede af Odense Symfoniorkester
Odense Symfoniorkester 26. oktober - 4. november
Billede af Odense Symfoniorkester Odense Symfoniorkester

Titel
26. oktober - 4. november

Glæden ved at spille de sidste 450 års greatest hits live kendetegner orkestrets drivkraft. Hovedparten af de cirka 100 årlige koncerter spilles i Odense Koncerthus og Odeon. Orkestret turnerer også med Den Jyske Opera på Fyn og Sjælland. Orkestret er tilmed kendt for sin hyppige turnévirksomhed både i og uden for Danmark. Odense Symfoniorkester blev grundlagt i 1946, men dets rødder går helt tilbage til cirka år 1800.

Billede af Aalborg Symfoniorkester
Aalborg Symfoniorkester 10. - 14. november
Billede af Aalborg Symfoniorkester Aalborg Symfoniorkester

Titel
10. - 14. november

Aalborg Symfoniorkester blev grundlagt i 1943. Siden 2014 med base i Musikkens Hus på den pulserende havnefront i Aalborg. Kernen i orkestrets virke er symfonikoncerterne. Dertil kommer kammerkoncerter, koncerter på skoler, koncerter i samarbejde med andre kulturelle institutioner, f.eks. Opera i Rebild samt familiekoncerter. Aalborg Symfoniorkester spiller også til opera og ballet og akkompagnerer Den Jyske Operas forestillinger i Nord- og Midtjylland.

Billede af Aarhus Symfoniorkester
Aarhus Symfoniorkester 20. - 28. november
Billede af Aarhus Symfoniorkester Aarhus Symfoniorkester

Titel
20. - 28. november

Drevet af rå symfonisk kernekraft og mere end 80 års erfaring med at tegne byens lyd står Aarhus Symfoniorkester som et musikalsk vartegn for hele den midtjyske landsdel. Hver uge byder orkestret på nye store oplevelser – for det klassiske publikum, for familier, for skolebørn eller for filmelskere. Med base i Musikhuset Aarhus har Den Jyske Opera og Aarhus Symfoniorkester et tæt samarbejde om opera, koncerter og ambitiøse projekter med stjerner fra ind- og udland.

Hvem synger hvornår?

Se i skemaet, hvem der synger og spiller hvornår. Klik for at forstørre.

Download pdf her.

Fakta
Billetinfo

Tak for støtten

Stibo Fonden            width=222      

Knud Højgaards Fond      Fabrikant Mads Clausens Fond

Om komponisten: Giuseppe Verdi (1813-1901)

Giuseppe Verdi blev født i Italien i 1813. Allerede som niårig blev han organist i sin fødeby og kunne trods sin beskedne baggrund videreuddanne sig. Hans første opera Oberto, conte di San Bonifacio blev opført på La Scala i Milano i 1839, hvilket førte til flere bestillinger og stigende succes.

Verdis opera Rigoletto fra 1851 indkapsler på mange måder en udvikling i Verdis musik: Han brød sig ikke om samtidens hang til afgrænsede arier og overdådige optrin uden forbindelse til handlingen. Da han skrev Rigoletto var han et sted i sin karriere, hvor han havde den nødvendige pondus til at bryde med traditionen til fordel for en mere sammenhængende musik inspireret af den franske ”grand opera”.

Verdi hører i dag til de største komponister - hans musik er ikke mindst blevet så populær på grund af den engagerende persontegning. ”En syngende pukkelryg – hvorfor ikke? Det vil være fantastisk at vise en person, der udadtil er vanskabt og latterlig og indvendigt passioneret og fuld af kærlighed; det var derfor, jeg valgte emnet,” sagde han om karakteren Rigoletto.

Operasalon i samarbejde med Jyllands-Posten

**Opdateret 27. oktober 2020: Operasalonen aflyses som følge af forsamlingsrestriktionerne i forbindelse med coronavirus. Vi henviser arrangementssiden på mit.jp.dk** 

Kom til en særlig aften, når forfatter Knud Romer og Rigoletto mødes til OperaSalon.

Hvilken arv får vi med hjemmefra – og hvordan påvirker den os senere i livet? Kan vi vriste os fri af fortiden og skabe en ny fortælling?

Kom med, når Jyllands-Postens kulturjournalist Marcus Aggersbjerg taler med forfatter Knud Romer om hans egen personlige spejling af nogle af tematikkerne fra Den Jyske Operas fortolkning af Rigoletto. Dem, vi elsker, skåner vi for det, vi frygter, og derved kommer vi måske til at gøre dem ondt i misforstået kærlighed. Hør, hvordan Knud Romer selv har oplevet det i sit liv. Få samtidig en smagsprøve på Rigoletto, når scenen og stemningen sættes med sang og musik fra operaen. 

Tidspunkt: 28.oktober 2020 kl. 19.00-21.00 

Sted: Jyllands-Posten, Mediebyen 3, 8000 Aarhus C

Pris: 100 kroner. Billetten inkluderer vand og et glas vin. Der er rabat ved JP-abonnement.