TalentU

Den Jyske Operas talentudviklingsprogram for unge i alderen 15-22 år 

Den Jyske Opera vil gennem et 3-årigt nyskabende talentprojekt stimulere unges interesse for klassisk musik og opera og udvikle unge talenter. Projektet er enestående af sin karakter dels gennem den 3-årige tidshorisont og dels på grund af vekselvirkningen mellem praktisk træning i et professionelt miljø og medvirken i Den Jyske Operas operaforestillinger.

Se fotos fra talentholdets egen forestilling #Carmen.
Den Jyske Operas talentlinje TalentU har i et intenst forløb udforsket en af verdens mest populære operaer, Georges Bizets Carmen, som Den Jyske Opera også turnerer med i efteråret 2018. I en helt ny forestilling med titlen #Carmen gav TalentU deres eget kreative modsvar til operaklassikeren. Den oprindelige operas kraftfulde musik og tematik blev fortolket på ny af de unge talenter gennem sang og bevægelse. Forestillingen blev udviklet af TalentU i samarbejde med dirigent Birgitte Næslund Madsen, koreograf Panda van Proosdij og efter idé af Lene Juul Langballe. 11. november 2018.
Se billedgalleri fra #Carmen

 


Om TalentU
TalentU har bl.a. medvirket i åbningen Hay Festival for børnelitteratur på DOKK1 i Aarhus (oktober 2017). H.K.H. Kronprinsesse Mary åbnede festivalen og overværede TalentUs optræden. TalentU har også med forestillingen "New beginnings" (november 2017) åbnet GrowOP! Festival - Danmarks første operafestival for børn. Derudover har TalentU stået på scenen i uropførelsen af operaen Intet med Den Jyske Opera i februar 2017 og vil også stå på scenen i den krævende holocaustopera Passageren i Musikhuset Aarhus, august 2018.


Arven efter 2017

Unge på scenen og unge på tilskuerpladserne.
Litterære værker med svære emner gentænkes.
Arven fra Intet og Aarhus 2017 Europæisk Kulturhovedstad. 
Som en del af Aarhus 2017 Europæisk Kulturhovedstad præsenterede Den Jyske Opera den danske operapremiere på Janne Tellers prisbelønnede, danske ungdomsroman Intet – et vigtigt stykke danske litteratur, ondt og smukt på samme tid. På scenen var unge solister og 60 unge sang- og orkestertalenter fra Den Jyske Operas talenthold TalentU og Det Jyske Musikkonservatorium. I Intet arbejdede TalentU i et projekt specialdesignet til unge for unge baseret på ungdomslitteratur – side om side med professioneller kolleger. Med Passageren er de unge talenter fra TalentU klar til at fortsætte deres kunstneriske udvikling - med støtte fra fonden efter Aarhus 2017 - med deres deltagelse i en opera for voksne, hvor Den Jyske Opera igen retænker et vigtigt litterært værk, Zofia Posmysz' selvbiografiske roman, der skildrer hendes oplevelser som fange i Auschwitz.

I forbindelse med Passageren har Den Jyske Opera udarbejdet studiemateriale om holocaust i samarbejde med historielærere fra Favrskov Gymnasium. Samarbejdet med gymnasier sigter mod, at 1500 gymnasieelever skal opleve generalprøven på operaen Passageren.

Se studiematerialet her  Læs mere om operaen Passageren her


New beginnings med TalentU

Lørdag 11. november 2017 åbnede GrowOP! Festival med forestillingen 'New Beginnings'.
Medvirkende: TalentU, Den Jyske Operas talenthold, i samarbejde med Opera North Youth Chorus (UK).
Lørdag 11. november kl. 13.00 og 15.00 på DOKK1 i Aarhus.
Søndag 12. november kl. 12.00 og 14.00 på Biblioteket i Herning

De unge operatalenter i Danmark og England arbejdde med stof fra vores fælles fortid og nutid, som stiller os spørgsmål om livet. For hvad med fremtiden? Hvad med demokratiet, klimaet, vores sociale fællesskaber, din næstes og dit eget liv? Hvis du skulle give nogen en ny begyndelse – hvem skulle det så være og hvordan skulle den begyndelse se ud?

Se billedgalleri fra "New Beginnings". Læs mere på growopfestival.com.


Åbning af Hay Festival for børnelitteratur

TalentU sang ved åbningen af Hay Festival for børnelitteratur på DOKK1 i Aarhus i oktober 2017. H.K.H. Kronprinsesse Mary åbnede festivalen og overværede TalentUs optræden.
Sammen med TalentU var sangstuderende fra Det Jyske Musikkonservatorium og Peter Pade ved klaveret under ledelse af Søren K. Hansen.

Fotograf: Per Bille, www.ry-foto.dk


Se optagelse fra operaen 'Intet'

I februar 2017 stod sangtalenterne fra TalentU på scenen i deres første professionelle produktion; Operaen 'Intet'. Se traileren fra forestillingen her.


Se optagelser fra auditions til TalentU

Kom med til audition og mød nogle af de håbefulde talenter.


Artikler om TalentU

Opera er også en sang for de unge fra Jyllands-Posten 4. februar 2017

Talentfulde unge lærer at træde i dramatisk karakter fra Jyllands-Posten 22. november 2016

To talentskoler – et mål fra Optakt 30. oktober 2016

Den Jyske Opera talentudvikler unge mellem 15-22 år fra Fyens Stiftstidende 21. maj 2016

Den Jyske Opera vil uddanne unge talenter fra Århus Stiftstidende 20. maj 2016

Talent: To operaskoler for teenagere åbner i Danmark fra Dr.dk 20. maj 2016


Spørgsmål?

Du kan læse mere detaljeret information om projektet TalentU her:

TalentU, indholdsbeskrivelse, træning og produktioner 2017-19


Har du derudover spørgsmål til programmet eller audition, så skriv til
Programleder Lene Juul Langballe 
TalentU@jyske-opera.dk


TalentU er støttet af