Spilledage: 15. oktober - 4. december 2021
Spillested: Danmarksturné

Kærlighedens højforræderi i mesterlig Verdi-opera

Ingen anden opera er så meget synonym med italiensk opera, som Giuseppe Verdis episke fortælling om den etiopiske prinsesse Aida og hendes kærlighed til sin egyptiske fangevogter Radamès. Siden urpremieren i 1871 i det dengang nye Khedivial Operahus i Kairo er publikum i generationer verden over blevet bevæget af de umulige elskendes tragiske skæbne i Aida og har ladet sig overvælde af storheden i Verdis mesterlige partitur. Alt sammen til trods for, at det intime og gribende kammerspil af og til i forskellige opsætninger forsvinder mellem elefanter, pyramider og den legendariske Triumfmarch. Det er første gang, at Aida sættes op af Den Jyske Opera.

 

Spilledage og tilknyttede events
15. oktober kl. 19:30 Odense Koncerthus Køb billet
16. oktober kl. 16:00 Odense Koncerthus Køb billet
27. oktober kl. 19:30 DGI Huset, Vordingborg Køb billet
28. oktober kl. 19:30 Royal Stage, Hillerød Køb billet
29. oktober kl. 19:30 Musikteatret Albertslund Køb billet
31. oktober kl. 19:30 Vejle Musikteater Køb billet
6. november kl. 13:00 Gratis musikalsk optakt Musikhuset Aarhus Gratis
7. november kl. 19:30 Kolding Teater Køb billet
8. november kl. 19:30 Musikhuset Esbjerg Køb billet
12. november kl. 19:30 Alsion, Sønderborg Køb billet
13. november kl. 14:00 Alsion, Sønderborg Køb billet
21. november kl. 19:30 Det Kongelige Teater, Gamle Scene Køb billet
22. november kl. 19:30 Det Kongelige Teater, Gamle Scene Køb billet
24. november kl. 19:30 MCH Herning Kongrescenter Køb billet
25. november kl. 19:30 Musikkens Hus, Aalborg Køb billet
27. november kl. 19:30 Værket, Randers Køb billet
1. december kl. 19:30 Musikhuset Aarhus Køb billet
2. december kl. 19:30 Musikhuset Aarhus Køb billet
3. december kl. 19:30 Musikhuset Aarhus Køb billet
4. december kl. 15:00 Musikhuset Aarhus Køb billet

Aida - handling

I krigen mellem Egypten og Etiopien holdes Aida fanget som slave hos den egyptiske prinsesse Amneris. Ingen ved, at Aida i virkeligheden er datter af den etiopiske konge, Amonasro. Aida er blevet forelsket i sin fangevogter, feltherren Radamès, som gengælder hendes kærlighed – til stor fortrydelse for Amneris, der vil have Radamès for sig selv. Radamès udnævnes til hærfører i et stort slag og nu er Aida i problemer: En sejr for Radamès kunne betyde ægteskab og befrielse for hende, men også nederlag for hendes far og hjemland. Da Radamès vender sejrrig tilbage, er han uvidende om, at han har taget Aidas far som gidsel. Amonasro tvinger Aida til at lokke Radamès til at afsløre militære hemmeligheder, og Radamès dømmes til døden for højforræderi. Prinsesse Amneris tilbyder dog Radamès at undgå dødsstraf, hvis han afsværger sin kærlighed til Aida og i stedet gifter sig med hende. Han nægter og dømmes til at blive begravet levende. Aida sniger sig uset ind til ham, og sammen går de i døden.


Om komponisten: Giuseppe Verdi  (1813- 1901) 

Det 19. århundredes operahistorie er utænkelig uden Verdi. Dels dækker han årstalsmæssigt en meget stor del af århundredet, og dels er hans mesterværker særdeles stor kunst, der også har fået en fast og naturlig plads i operahusenes spilleplaner verden over. Berømmelsen kom først med Nabucco i 1842, som i dag mest overlever pga. det berømte fangekor. I begyndelsen af 1850’erne fulgte kort efter hinanden de tre favoritter Rigoletto (1851), Trubaduren (1853) og La traviata (1853), samt senere Maskeballet (1859), Skæbnens magt (1862) og Don Carlos (1867). Til åbningen af Suezkanalen og åbningen af det nye Khedivial Operahus i Kairo i 1869 var Verdi blevet bedt om at skrive en hymne, hvilket han imidlertid afviste. Man spillede Rigoletto i stedet. Den egyptiske regent gav dog efterfølgende ikke op og ville fortsat gerne have en opera fra Verdis hånd i ”egyptisk stil”. Efter nogle år, noget tovtrækkeri og et enormt økonomisk incitament sagde Verdi ja og skrev Aida (1871). Herefter gik der en del år, hvor den nationalt bevidste Verdi bl.a. engagerede sig endnu mere i politik, før hans komponistkollega Arrigo Boïto fik ham overtalt til de to Shakespeare-operaer Otello (1887) og Falstaff (1893). Uanset om operaerne foregår i samtidens Paris som i La traviata, ved fortidens spanske hof i Don Carlos eller i oldtidens Egypten som i Aida, er det altid ægtheden i Verdis portrætter, der er slående. Persontegningen er enkel og dog så rig. Verdi svælger i det hele taget sjældent – der er tale om musikalsk soberhed. Dette har givetvis, sammen med de store musikalske kvaliteter, været med til at gøre hans musik og hans værker så langtidsholdbare, ja uopslidelige.

 


Gratis musikalsk optakt

Kom til gratis musikalsk optakt og bliv introduceret til Verdis mesterlige Aida, der opføres for første gang på Den Jyske Opera og som spiller i Musikhuset Aarhus 1. - 4. december 2021. Mere information følger. 

Tidspunkt: 6. november 2021 kl. 13.00-14.00
Sted: Caféscenen, Musikhuset Aarhus 
Pris: Gratis

 

Gratis introduktioner i Musikhuset Aarhus

I Musikhuset Aarhus giver vi en gratis introduktion til værkets handling og temaer før forestillingen. Der er en lang introduktion 1 time før forestillingen og en kort introduktion 20 minutter før forestillingen.

Der er desuden gratis introduktioner til flere af vores forestillinger på Danmarksturnéen.


Læs artiklen: Verdis Aida som metafor for sin samtid 

I Aida banker Verdis hjerte for ofrene Aida og Radamès, men også for Amneris, den egyptiske kongedatter, der til slut bliver offer. Komponistens sympati gælder både deres sårbarhed, deres håbløse position indenfor et samfundsmæssigt og ideologisk tyranni, deres stræben efter idealer og deres indre integritet. >>> Læs hele artiklen

 

Programbog

Den Jyske Operas programbog er et trykt program om alle forestillingerne i sæson 2021-22. Programbogen fungerer som forestillingsprogram og er gratis. Du kan hente bogen på landets spillesteder i forbindelse med Den Jyske Operas turnéer og i Musikhuset Aarhus.
Programbogen indeholder bl.a. længere artikler om forestillingerne. >>>Læs bogen online her>>>

Holdet bag
Billede af Jakob Hultberg
Jakob Hultberg Dirigent
Billede af Jakob Hultberg Jakob Hultberg

Titel
Dirigent
Engagement på Den Jyske Opera
Dirigent Aida ('21)

Svenske Jakob Hultberg har studeret til dirigent i Gøteborg og København. Han har dirigeret inden for en lang række genrer og har været engageret ved bl.a. Det Kongelige Teater, DR Symfoniorkestret og Det Kongelige Svenske Filharmoniske Orkester. Aida er hans første engagement ved Den Jyske Opera.

Billede af Roland Schwab
Roland Schwab Instruktør
Billede af Roland Schwab Roland Schwab

Titel
Instruktør
Engagement på Den Jyske Opera
Instruktør Aida ('21)

Tyske Roland Schwab voksede op i München og er uddannet ved Hochschule für Musik und Theater i Hamborg. Allerede under sine studier nåede han at arbejde i adskillige anerkendte operahuse som Deutsche Oper Berlin og Staatsoper Hamburg. Efter han færdiggjorde sine studier i Hamborg med udmærkelse har han iscenesat et utal af operaer over hele Tyskland og en enkelt gang i Bergen. Hans arbejde tæller operaklassikere som Così fan tutte, Figaros bryllup, Lucia di Lammermoor, Turandot og Tosca, men Roland Schwab har også arbejdet meget med barokoperaer som Vivaldis Farnace og Orlando Furioso. I de senere år har han instrueret værker som Don Giovanni, Otello, Lohengrin og Mefistofele. Aida er Roland Schwabs første engagement ved Den Jyske Opera.

Billede af Alfred Peter
Alfred Peter Scenograf
Billede af Alfred Peter Alfred Peter

Titel
Scenograf
Engagement på Den Jyske Opera
Scenograf Aida ('21)

Alfred Peter er født i Bischofsheim nær Frankfurt og uddannet i Wien. Han har lavet scenografi og kostumer til både opera, dans og teater og har desuden arbejdet i hele den tysktalende verden. Han har ved tidligere lejlighed arbejdet sammen med instruktør Roland Schwab på adskillige produktioner. Aida er Alfred Peters første engagement ved Den Jyske Opera.

Billede af Christl Wein-Engel
Christl Wein-Engel Kostumedesigner
Billede af Christl Wein-Engel Christl Wein-Engel

Titel
Kostumedesigner
Engagement på Den Jyske Opera
Kostumedesigner Aida ('21)

Christl Wein-Engel har studeret mode- og kostumedesign samt scenografi i Tyskland og Indonesien. Hun har vundet flere priser for sit arbejde på både teater, film og tv-produktioner, bl.a. prisen for Bedste dekoration ved Bayerische Theatertage (2007). Hun har arbejdet med opera på teatre over hele Tyskland og har med Aida sit første engagement på Den Jyske Opera.

Billede af Anders Poll
Anders Poll Lysdesigner
Billede af Anders Poll Anders Poll

Titel
Lysdesigner
Engagement på Den Jyske Opera
Lysdesigner I går og i morgen ('20) Lysdesigner Michael Kohlhaas ('19) Lysdesigner Kleopatra ('19) Lysdesigner Aida ('21)

Anders Poll har bl.a. designet lys til balletterne La BayadèreNøddeknækkeren og Askepot, og til operaer såsom Lulu (Det Kgl. Teater), La Bohème (Den Norske Opera) og Siciliansk Vesper (Royal Opera House, Covent Garden). På Den Jyske Opera lysdesign til L’Amico Fritz (2015), Kleopatra (2019) og Michael Kohlhaas (2019).
Siden 2017 teknisk chef på Den Jyske Opera.

Medvirkende
Billede af Stefania Dovhan
Stefania Dovhan Aida
Billede af Stefania Dovhan Stefania Dovhan

Titel
Aida
Engagement på Den Jyske Opera
Aida Aida ('21) Kleopatra Kleopatra ('19) Marta Passageren ('18)

Sopran
Nationalitet: Ukranisk-amerikansk
Uddannelse: Augsburg Academy of Music, Augsburg/Tyskland
Udvalg af tidligere roller: Mimi La Bohème, Fiordiligi Così fan tutte, Violetta La Traviata

Billede af Ivi Karnezi
Ivi Karnezi Aida
Billede af Ivi Karnezi Ivi Karnezi

Titel
Aida
Engagement på Den Jyske Opera
Aida Aida ('21)

Sopran
Nationalitet: Græsk / norsk
Uddannelse: Norges musikkhøgskole, Oslo / Hochschule für Musik
Hanns Eisler, Berlin
Udvalg af tidligere roller: Mimi La bohème, Hanna Den glade enke, Élisabetta Don Carlos

Billede af Iurie Ciobanu
Iurie Ciobanu Radamès
Billede af Iurie Ciobanu Iurie Ciobanu

Titel
Radamès
Engagement på Den Jyske Opera
Radamès Aida ('21) Hertugen af Mantova Rigoletto ('20)

Tenor
Nationalitet: Rumænsk
Uddannelse: Gheorghe Dima-konservatoriet, Cluj-Napoca, Rumænien
Udvalg af tidligere roller: Arnold i Wilhelm Tell, Alfredo i La Traviata, Rodolfo i La Boheme

Billede af Thomas Paul
Thomas Paul Radamès
Billede af Thomas Paul Thomas Paul

Titel
Radamès
Engagement på Den Jyske Opera
Radamès Aida ('21)

Tenor
Nationalitet: Østrigsk
Uddannelse: Universität für Musik und darstellende Kunst, Wien
Udvalg af tidligere roller: Lenski Eugen Onegin, Hertugen af Mantova
Rigoletto, Rodolfo La bohème

Billede af Sorin Coliban
Sorin Coliban Ramfis
Billede af Sorin Coliban Sorin Coliban

Titel
Ramfis
Engagement på Den Jyske Opera
Ramfis Aida ('21)

Bas
Nationalitet: Rumænsk
Uddannelse: Musikkonservatoriet i Bukarest, Rumænien
Udvalg af tidligere roller: Grev Monterone Rigoletto, Storinkvisatoren Don Carlos, Don Basilio Barberen i Sevilla

Billede af Valerian Ruminski
Valerian Ruminski Ramfis
Billede af Valerian Ruminski Valerian Ruminski

Titel
Ramfis
Engagement på Den Jyske Opera
Solist Opera i parken ('19) Kurfyrsten af Brandenburg/Mester Himboldt Michael Kohlhaas ('19) Fyrst Gremin Eugen Onegin ('19) Ramfis Aida ('21)

Bas
Nationalitet: Amerikansk
Uddannelse: The Academy of Vocal Arts, Philadelphia, Pennsylvania
Udvalg af tidligere roller: Raimondo Lucia di Lammermoor, Daland, Den flyvende hollænder, Nilakantha Lakmé

Billede af Nora Sourouzian
Nora Sourouzian Amneris
Billede af Nora Sourouzian Nora Sourouzian

Titel
Amneris
Engagement på Den Jyske Opera
Amneris Aida ('21)

Mezzosopran
Nationalitet: Canadisk
Uddannelse: McGill University, Quebec
Udvalg af tidligere roller: Ježibaba Rusalka, Carmen Carmen, Eboli Don Carlos

Billede af Dorothea Spilger
Dorothea Spilger Amneris
Billede af Dorothea Spilger Dorothea Spilger

Titel
Amneris
Engagement på Den Jyske Opera
Amneris Aida ('21) La Scaramouche Fête galante ('21) Maddalena Rigoletto ('20) Solist Opera i parken ('19) Lisa Passageren ('18)

Mezzosopran
Nationalitet: Tysk
Uddannelse: Hochschule für Musik und Theater München
Udvalg af tidligere roller: Lisa i Passageren, Amalie i Mala vita, Hans i Hans og Grete

Billede af Michael Bachtadze
Michael Bachtadze Amonasro
Billede af Michael Bachtadze Michael Bachtadze

Titel
Amonasro
Engagement på Den Jyske Opera
Amonasro Aida ('21)

Baryton
Nationalitet: Georgisk
Uddannelse: Musikkonservatoriet i Tbilisi, Georgien
Udvalg af tidligere roller: Escamillo Carmen, Iago Otello, Ford Falstaff

Billede af Orhan Yildiz
Orhan Yildiz Amonasro
Billede af Orhan Yildiz Orhan Yildiz

Titel
Amonasro
Engagement på Den Jyske Opera
Amonasro Aida ('21)

Baryton
Nationalitet: Tyrkisk
Uddannelse: Mersin Conservatory, Tyrkiet
Udvalg af tidligere roller: Dandini La Cenerentola, Belcore Elisir d’Amore, Valentin Gounod’s Faust, Marcello La Bohème

Billede af Jens Bové
Jens Bové Kongen af Egypten
Billede af Jens Bové Jens Bové

Titel
Kongen af Egypten
Engagement på Den Jyske Opera
Kongen af Egypten Aida ('21) Livlæge / 3. journalist Inkognito Royal ('21) Grev Ceprano Rigoletto ('20) En kaptajn Eugen Onegin ('19) Lilas Pastia Carmen ('18)

Bas
Nationalitet: Dansk
Uddannelse: Nordjysk Musikkonservatorium
Udvalg af tidligere roller: Gremin Eugen Onegin, Mester Himboldt Michael Kohlhaas, Schafra Kleopatra, Lilas Pastia CarmenSarastro Tryllefløjten, Kaspar Jægerbruden, Raimondo Lucia di Lammermoor, Gualtiero Valton I puritani, Fiorello Barberen i Sevilla
Fast medlem af Den Jyske Operas Kor

Billede af Thomas Christian Sigh
Thomas Christian Sigh Kongen af Egypten
Billede af Thomas Christian Sigh Thomas Christian Sigh

Titel
Kongen af Egypten
Engagement på Den Jyske Opera
Osmin Bortførelsen fra seraillet ('20) Zaretskij Eugen Onegin ('19) En rakker Michael Kohlhaas ('19) Sepa Kleopatra ('19) Moralés Carmen ('18)

Baryton
Nationalitet: Dansk
Uddannelse: Det Kongelige Danske Musikkonservatorium
Udvalg af tidligere roller: Colline La Bohéme, Sepa Kleopatra, Masetto Don Juan

Fast medlem af Den Jyske Operas Kor

Billede af Joan Ribalta
Joan Ribalta Et bud
Billede af Joan Ribalta Joan Ribalta

Titel
Et bud
Engagement på Den Jyske Opera
Borsa Rigoletto ('20) Et bud Aida ('21)

Tenor
Nationalitet: Catalansk
Uddannelse: École Normale de Musique, Paris
Udvalg af tidligere roller: Tamino Tryllefløjten, Tonio Regimentets datter, Arnold Wilhelm Tell
Fast medlem af Den Jyske Operas Kor.

Billede af Carsten Gottholt Hansen
Carsten Gottholt Hansen Et bud
Billede af Carsten Gottholt Hansen Carsten Gottholt Hansen

Titel
Et bud
Engagement på Den Jyske Opera
Cecil B. DeMille Sunset Boulevard ('20)

Tenor

Nationalitet: Dansk

Uddannelse: Det Jyske Musikkonservatorium

Udvalg af tidligere roller: Un Messo Trubaduren, Giuseppe La Traviata, Forsanger Eugen Onegin.

Fast medlem af Den Jyske Operas Kor.

Billede af Lina Valantiejute
Lina Valantiejute Ypperstepræstinde
Billede af Lina Valantiejute Lina Valantiejute

Titel
Ypperstepræstinde
Engagement på Den Jyske Opera
Grevinde Ceprano Rigoletto ('20) En stiftsfrøken: Michael Kohlhaas ('19) Iras - I tilfælde af sygdom Kleopatra ('19) Ypperstepræstinde Aida ('21)

Sopran
Nationalitet: Litauisk
Uddannelse: Musikakademiet i Vilnius / Det Jyske Musikkonservatorium
Udvalg af tidligere roller: Marguerite Faust, Violetta La Traviata, Donna Anna Don Giovanni
Fast medlem af Den Jyske Operas Kor

Billede af Pernille Stolting-Madsen
Pernille Stolting-Madsen Ypperstepræstinde
Billede af Pernille Stolting-Madsen Pernille Stolting-Madsen

Titel
Ypperstepræstinde
Engagement på Den Jyske Opera
('01)

Sopran
Nationalitet: Dansk
Uddannelse: Musikvidenskabeligt Institut, Københavns Universitet
Udvalg af tidligere roller: Frasquita Carmen, Dværg Snehvides spejl

Billede af Odense Symfoniorkester
Odense Symfoniorkester Orkester
Billede af Odense Symfoniorkester Odense Symfoniorkester

Titel
Orkester
Engagement på Den Jyske Opera
Orkester Eugen Onegin ('19) Orkester Kleopatra ('19) Orkester Carmen ('18)

Glæden ved at spille de sidste 450 års greatest hits live kendetegner orkestrets drivkraft. Hovedparten af de omkring 100 årlige koncerter spilles i Odense Koncerthus / Odeon, hvor orkestret også står klar til Den Jyske Operas turnéforestillinger, men orkestret er også kendt for sin hyppige turnévirksomhed både i og udenfor Danmark. Odense Symfoniorkester blev grundlagt i 1946, men dets rødder går helt tilbage til omkring år 1800.

Billede af Sønderjyllands Symfoniorkester
Sønderjyllands Symfoniorkester Orkester
Billede af Sønderjyllands Symfoniorkester Sønderjyllands Symfoniorkester

Titel
Orkester
Engagement på Den Jyske Opera
Orkester Eugen Onegin ('19) Orkester Kleopatra ('19) Orkester Carmen ('18)

Med en hjemmebane dækkende Syd- og Sønderjylland samt Sydslesvig er Sønderjyllands Symfoniorkester Danmarks eneste grænseoverskridende landsdelsorkester. Samarbejdsrelationer med både nationale og internationale kunstnere skaber orkesterets musikalske diversitet. Orkestret udgør en kulturel sammenhængskraft i regionen. Når Den Jyske Opera er på turné i det sønderjyske, er Sønderjyllands Symfoniorkester med.

Billede af Copenhagen Phil
Copenhagen Phil Orkester
Billede af Copenhagen Phil Copenhagen Phil

Titel
Orkester
Engagement på Den Jyske Opera
Orkester Eugen Onegin ('19) Orkester Kleopatra ('19) Orkester Carmen ('18)

Copenhagen Phil – hele Sjællands symfoniorkester – blev grundlagt i Tivoli i 1843 og er et moderne symfoniorkester, der forankrer musikken i både traditionelle og utraditionelle rammer og skaber aktiviteter for publikum i alle aldre. Udover store klassiske koncerter, jule- og nytårskoncerter, koncerter for og med børn og unge, erhvervslivet, rytmiske artister og andre kulturinstitutioner er Copenhagen Phil i orkestergraven til Den Jyske Operas forestillinger.

Billede af Aarhus Symfoniorkester
Aarhus Symfoniorkester Orkester
Billede af Aarhus Symfoniorkester Aarhus Symfoniorkester

Titel
Orkester
Engagement på Den Jyske Opera
Orkester Opera i parken ('19) Orkester Michael Kohlhaas ('19) Orkester Eugen Onegin ('19) Orkester Bortførelsen fra seraillet ('20) Orkester Kleopatra ('19) Orkester Carmen ('18) Orkester Passageren ('18) Orkester Opera i parken ('18)

Drevet af rå symfonisk kernekraft og mere end 80 års erfaring med at tegne byens lyd står Aarhus Symfoniorkester som et musikalsk vartegn for hele den midtjyske landsdel. Hver uge byder orkestret på store symfonikoncerter, familiekoncerter i weekenden og gratis skolekoncerter. Med base i Musikhuset Aarhus har Den Jyske Opera og Aarhus Symfoniorkester et tæt samarbejde om opera, koncerter og ambitiøse projekter med stjerner fra ind- og udland.

Billede af Aalborg Symfoniorkester
Aalborg Symfoniorkester Orkester
Billede af Aalborg Symfoniorkester Aalborg Symfoniorkester

Titel
Orkester
Engagement på Den Jyske Opera
Orkester Eugen Onegin ('19) Orkester Carmen ('18)

Aalborg Symfoniorkester blev grundlagt i 1943. Siden 2014 med base i Musikkens Hus på den pulserende havnefront i Aalborg. Kernen i orkestrets virke er symfonikoncerterne. Dertil kommer kammerkoncerter, koncerter på skoler, koncerter i samarbejde med andre kulturelle institutioner f.eks. Opera i Rebild med Den Jyske Opera samt familiekoncerter. Aalborg Symfoniorkester spiller også til opera og ballet og akkompagnerer Den Jyske Operas forestillinger i nord- og midtjylland.

Hvem spiller hvornår?

Se i skemaet, hvilket orkester, der spiller hvornår. Se hver enkelt forestilling i kalenderen.

Fakta

Opera i 4 akter

Musik Giuseppe Verdi
Libretto Antonio Ghislanzoni

Førsteopførelse 24. december 1871 på Khedivial Opera, Kairo

Synges på italiensk med danske overtekster

Varighed ca. 2 t. 30 min. inkl. pause

Billetinfo

Billetpriser Musikhuset Aarhus 
Billet kr. 350,- / 485,-/ 595,-

Premiere:
Aida 
har premiere i Odense Koncerthus d. 15. oktober 2021 

Turné:
15. oktober - 4. december 2021

TAK FOR STØTTEN


Store oplevelser