Spilledage: 21. februar - 4. april. 2020
Spillested: Danmarksturné

To kvinder på randen af nervøst sammenbrud

Én af Mozarts mest populære operaer, Bortførelsen fra seraillet, udforsker den fascinerende og komplekse konstellation af kærlighed og had: To kvinder er fængslet af den mægtige Bassa Selim i seraillet - hans mystiske harem - mens deres partnere forsøger at befri dem. Men ønsker disse kvinder virkelig at undslippe? Eller har de fundet noget i orienten, som de aldrig havde drømt om før?

Spilledage og tilknyttede events
1. februar kl. 13:00 Gratis musikalsk optakt Musikhuset Aarhus Gratis
21. februar kl. 19:30 Premiere Musikhuset Aarhus Køb billet
22. februar kl. 15:00 Musikhuset Aarhus Køb billet
28. februar kl. 19:30 Musikhuset Aarhus Køb billet
29. februar kl. 15:00 Musikhuset Aarhus Køb billet
3. marts kl. 19:30 MCH Herning Kongrescenter Køb billet
4. marts kl. 19:30 Musikkens Hus, Aalborg Køb billet
20. marts kl. 19:30 Odense Koncerthus Køb billet
21. marts kl. 15:00 Odense Koncerthus Køb billet
23. marts kl. 19:30 FrederiksborgCentret, Hillerød Køb billet
24. marts kl. 19:30 Musikteatret Albertslund Køb billet
25. marts kl. 19:30 DGI Huset, Vordingborg Køb billet
27. marts kl. 19:30 Det Kongelige Teater, Gamle Scene Køb billet
28. marts kl. 15:00 Det Kongelige Teater, Gamle Scene Køb billet
1. april kl. 19:30 Vejle Musikteater Køb billet
3. april kl. 19:30 Alsion, Sønderborg Køb billet

Co-produktion med Theater Münster

i operachef Philipp Kochheims iscenesættelse

Bortførelsen fra seraillet
 får premiere i Musikhuset Aarhus 21. februar 2020. Men allerede 18. maj 2019 var der premiere på Mozarts populære opera i Tyskland. Bortførelsen fra seraillet er nemlig en co-produktion mellem Den Jyske Opera og Theater Münster i iscenesættelse af operachef Philipp Kochheim (Reumertnomineret for opsætningen af Passageren, der også fik Publikumsprisen). Opsætningen er moderne og handlingen tidløs. "Her ligner Mozart Shakespeare: Tid og sted betyder ikke meget; hvad der er vigtigt, er menneskelige relationer, frygt, håb, mangler og svagheder. Mozart er den menneskelige sjæls komponist: Med et stort musikalsk mikroskop afslører han, hvad der kan ske, når mand møder kvinder, når de bliver forelskede, når et andet individ blander sig osv." fortæller instruktør og operachef Philipp Kochheim.

Handling

I et fornemt palads i Tyrkiet, holdes den unge, engelske frøken Konstanze og tjenestefolkene Blonde og Pedrillo fanget af den magtfulde Bassa Selim. De tre blev taget til
fange af pirater og solgt til Selim, der nu har kastet sin kærlighed på Konstanze. Selim har givet Blonde som slavinde til sin haremsvogter Osmin, der må indse, at det ikke er let
at få en frihedsvant englænder til at makke ret. Mens Konstanze og Blonde hver især har travlt med at affeje deres stadigt mere frustrerede fangevogteres tilnærmelser, opdager Pedrillo, at Konstanzes forlovede, adelsmanden Belmonte, er kommet for at befri dem alle. Pedrillo smugler Belmonte ind i paladsets have, og deres fælles flugtplan er lige ved at lykkes, da de bliver opdaget og overgivet til Selims nåde. Bedre bliver det ikke af, at Selim opdager, at Belmonte er søn af den mand, der tvang Selim i landflygtighed for år tilbage. Heldigvis viser det sig i sidste øjeblik, at Selim ikke er så hårdhjertet som sit rygte og hellere vil tilgive end føre gammelt had videre.

Gratis musikalsk optakt

Musikalsk optakt til Bortførelsen fra seraillet på Caféscenen i Musikhuset Aarhus lørdag den 1. februar 2020 kl. 13-14.

Opera After Party

Opera After Party 21. februar i Musikhuset Aarhus
Kom med til Opera After Party 21. februar 2019. Den Jyske Opera fejrer premieren sammen med publikum i Musikhuset Aarhus’ Foyer umiddelbart efter forestillingen er slut. Mød solister, kunstnere og medarbejdere og få en enestående mulighed for tale med holdet bag produktionen i uformelle rammer. Opera After Party foregår i Musikhusets Café Johan r, hvor publikum kan købe forfriskninger. Tilmelding ikke nødvendig.


Fotos fra forestillingen

Fotos fra Theater Münster.


Lyt til musikken


Programbog

Den Jyske Operas programbog er et trykt program om alle forestillingerne i sæson 2019-20. Programbogen fungerer som forestillingsprogram og er gratis.
Du kan hente bogen på landets spillesteder i forbindelse med Den Jyske Operas turnéer og i Musikhuset Aarhus.
Programbogen indeholder bl.a. længere artikler om forestillingerne, som ikke findes her på hjemmesiden. Læs programbogen online

Holdet bag
Billede af Philipp Kochheim
Philipp Kochheim Instruktør
Billede af Philipp Kochheim Philipp Kochheim

Titel
Instruktør
Engagement på Den Jyske Opera
Instruktør Michael Kohlhaas ('19) Instruktør Bortførelsen fra seraillet ('20) Instruktør María de Buenos Aires ('18) Instruktør Passageren ('18)

Født og opvokset i Hamborg, nu bosat i hjertet af Aarhus. Har studeret kunsthistorie, teatervidenskab, økonomi og litteratur på universitetet i München. Philipp Kochheim er som instruktør kendt for at blande nyt og gammelt og finde glemte eller oversete værker frem blandt operaer, skuespil og musicals. I sæson 2019-20 instruktør på Michael Kohlhaas og Bortførelsen fra seraillet og har tidligere på Den Jyske Opera været instruktør på Passageren (Reumertnomineret Årets Opera 2018, modtog Publikumsprisen 2018) og María de Buenos Aires. 
Instruktør og librettist på den nyskrevne operette Inkognito Royal (komponist Karsten Fundal), der uropføres i 2021 på Den Jyske Opera.

Instruktør på ’Ragtime’ fra Oper Graz i 2018, som er nomineret til den østrigske teaterpris  ”Österreichischen Musiktheaterpreis“ i katagorien Musical (Beste Gesamtproduktion Musical.) 

Har modtaget Dr.-Otto-Kasten-Preis, en af de vigtigste tyske teaterpriser, for Così fan tutte (2003), Götz- Friedrich-Preis for Wagners Tannhäuser (2004) og Rolf Mares Preis Hamburg for den ukendte Lauter Verrückte af Simon Mayr (2013). Operachef ved Staatstheater Braunschweig 2013-17.

Operachef på Den Jyske Opera siden maj 2017.

Billede af Claus Efland
Claus Efland Dirigent
Billede af Claus Efland Claus Efland

Titel
Dirigent
Engagement på Den Jyske Opera
Dirigent Bortførelsen fra seraillet ('20)

Claus Efland er født på Fyn og blev uddannet som violinist, før han studerede direktion på Royal College of Music i London og Conservatoire National Supérieur de Musique i Paris. Claus Efland, der har dirigeret i Danmark, Tyskland, Italien, Litauen og Storbritannien samt Mellem- og Sydamerika, er hjemme i hele standardrepertoiret indenfor opera- og orkestermusik, og har en særlig interesse i den nordiske musik. Han fik andenprisen ved Donatella Flick-dirigentkonkurrencen i 2004.
Bortførelsen fra seraillet er Claus Eflands første engagement på Den Jyske Opera.

Billede af Emily Bates
Emily Bates Scenograf
Billede af Emily Bates Emily Bates

Titel
Scenograf
Engagement på Den Jyske Opera
Scenograf Bortførelsen fra seraillet ('20) Scenograf Sunset Boulevard ('20)

Britiske Emily Bates er uddannet på Royal Welsh College of Music & Drama. Blandt hendes seneste scenografier er Kurt Weills Street Scene på Sherman Theatre i Cardiff, Dario Fos Mistero Buffo på turné i Storbritannien og på Den Jyske Opera Bortførelsen fra seraillet (2020). I august 2021 er hun scenograf på Den Jyske Operas Inkognito Royal.

Billede af Mathilde Grebot
Mathilde Grebot Kostumedesigner
Billede af Mathilde Grebot Mathilde Grebot

Titel
Kostumedesigner
Engagement på Den Jyske Opera
Kostumedesigner Michael Kohlhaas ('19) Kostumedesigner Bortførelsen fra seraillet ('20) Kostumedesigner Sunset Boulevard ('20)

Franske Mathilde Grebot er uddannet ved kunsthåndværkerskolen La Martiniere Diderot i Lyon. Hun har tidligere arbejdet sammen med Philipp Kochheim på musical og opera som The Sound of Music, My Fair Lady, Ragtime, Jægerbruden, Romeo og Julie, I due Foscari og på Den Jyske Opera Michael Kohlhaas (2019) og Bortførelsen fra seraillet (2020).

Billede af Ib Asp
Ib Asp Lysdesigner
Billede af Ib Asp Ib Asp

Titel
Lysdesigner
Engagement på Den Jyske Opera
Lysdesigner Eugen Onegin ('19) Lysdesigner Bortførelsen fra seraillet ('20) Lysdesigner 70 års opera ('17) Lysdesigner Hug en hæl og klip en tå ('16) Lysdesigner La Bohème ('14) Lysdesigner Figaros bryllup ('12) Lysdesigner Snehvides Spejl ('11) Lysdesigner Barberen i Sevilla ('11) Lysdesigner Die schweigsame Frau ('00) Lysdesigner Elektra ('98) Lysdesigner Salome ('99)

Ib Asp har på Den Jyske Opera designet lys til bl.a. Hug en hæl og klip en tå ('16), La Bohème ('14), Figaros bryllup ('12), Snehvides Spejl ('11), Die schweigsame Frau ('00), Salome ('99) og Elektra ('98).
Han har designet lys til 
Salome (’01) på Det Kongelige Teater, Elskovsdrikken (’08) på Operaen i Midten, Farvel (’08) på Svalegangen, Kærlighedens Dampe (’09) og Barberen i Sevilla (’06) på Aarhus Sommeropera.

Ib Asp er fastansat på Den Jyske Opera.

Medvirkende
Billede af Lina Johnson
Lina Johnson Konstanze
Billede af Lina Johnson Lina Johnson

Titel
Konstanze
Engagement på Den Jyske Opera
Adina Elskovsdrikken ('17) Konstanze Bortførelsen fra seraillet ('20)

Den norske sopran Lina Johnson er uddannet ved Norges Musikkhøgskole (2006), Det Kongelige Danske Musikkonservatorium (2008) og Operaakademiet (2011). Hun debuterede i rollen som Najade i Ariadne auf Naxos på Den Kongelige Opera i København (2009).  I 2008 modtog Lina Johnson Léonie Sonnings Musikstipendium.

Udvalg af tidligere roller:
Gilda i Rigoletto
Sophie i Rosenkavaleren
Adina i Elskovsdrikken 

Billede af Clara Thomsen
Clara Thomsen Konstanze
Billede af Clara Thomsen Clara Thomsen

Titel
Konstanze
Engagement på Den Jyske Opera
Konstanze Bortførelsen fra seraillet ('20)

Nationalitet: Dansk
Uddannelse: Operaakademiet, København
Reumertpris: Årets Operatalent 2018
Udvalg af tidligere roller: Alcina Alcina, Grevinden Figaros bryllup, Pamina Tryllefløjten.

Billede af Alexander Geller
Alexander Geller Belmonte
Billede af Alexander Geller Alexander Geller

Titel
Belmonte
Engagement på Den Jyske Opera
Belmonte Bortførelsen fra seraillet ('20)

Nationalitet: Tysk
Uddannelse: Uddannet hos Ralf Willershäuser, Stefan Adam og Otto Hieronimi.
Udvalg af tidligere roller: Max Jægerbruden, Fernando La favorite, Tassilo Grevinde Mariza.

Billede af Bo Kristian Jensen
Bo Kristian Jensen Belmonte
Billede af Bo Kristian Jensen Bo Kristian Jensen

Titel
Belmonte
Engagement på Den Jyske Opera
Belmonte Bortførelsen fra seraillet ('20)

Nationalitet: Dansk
Uddannelse: Oberlin Conservatory of Music, Ohio / Operaakademiet, København
Udvalg af tidligere roller: Grev Almavia Barberen fra Sevilla, Tamino Tryllefløjten, Leander Maskarade.

Billede af Cassandra Lemoine
Cassandra Lemoine Blonde
Billede af Cassandra Lemoine Cassandra Lemoine

Titel
Blonde
Engagement på Den Jyske Opera
Blonde Bortførelsen fra seraillet ('20)
Billede af Silvia Micu
Silvia Micu Blonde
Billede af Silvia Micu Silvia Micu

Titel
Blonde
Engagement på Den Jyske Opera
Blonde Bortførelsen fra seraillet ('20) Sopran Opera i parken ('18) Yvette Passageren ('18) Frasquita Carmen ('18)

Sopran

Nationalitet: Rumænsk

Uddannelse: National Music University Bukarest/Rumænien

Udvalg af tidligere roller: 
Musetta La Bohème
Adina Elskovsdrikken
Susanna Figaros bryllup

Billede af Andrew Dickinson
Andrew Dickinson Pedrillo
Billede af Andrew Dickinson Andrew Dickinson

Titel
Pedrillo
Engagement på Den Jyske Opera
Pedrillo Bortførelsen fra seraillet ('20)

Nationalitet: Britisk
Uddannelse: Royal Academy of Music, London
Udvalg af tidligere roller: Tom Rakewell Lastens vej, Tamino Tryllefløjten, Truffaldino Kærligheden til de tre appelsiner.

Billede af Martin Lechleitner
Martin Lechleitner Pedrillo
Billede af Martin Lechleitner Martin Lechleitner

Titel
Pedrillo
Engagement på Den Jyske Opera
Pedrillo Bortførelsen fra seraillet ('20)
Billede af Hakan Tirasoglu
Hakan Tirasoglu Osmin
Billede af Hakan Tirasoglu Hakan Tirasoglu

Titel
Osmin
Engagement på Den Jyske Opera
Osmin Bortførelsen fra seraillet ('20)

Nationalitet: Tyrkisk
Uddannelse: Hacettepe University Ankara State Conservatory
Udvalg af tidligere roller: Filippo II Don Carlo, Gurnemanz Parsifal, Gremin Eugen Onegin.

Billede af Christoph Gareisen
Christoph Gareisen Bassa Selim
Billede af Christoph Gareisen Christoph Gareisen

Titel
Bassa Selim
Engagement på Den Jyske Opera
Skuespiller Bortførelsen fra seraillet ('20)

Nationalitet: Tysk
Uddannelse: Otto-Falckenberg-Schule, Fachakademie für Schauspiel, München
Udvalg af tidligere roller: Kejser Saturninus Titus Andronicus, Ferdinand Kabale og kærlighed, Alceste Misantropen

Fakta

Opera i 3 akter

Musik Wolfgang Amadeus Mozart

Libretto Johann Gottlieb Stephanie den yngre med ny dialog af Philipp Kochheim

Førsteopførelse 16. juli 1782 på Burgtheater i Wien

Synges på tysk med danske overtekster

Varighed ca. 2 t. og 30 min
 
Coproduktion mellem Theater Münster og Den Jyske Opera
Premiere på Theater Münster 18. maj 2019

Billetinfo

Billetsalget til Musikhuset Aarhus 
Billetpriser kr. 595,- / 485,- / 350,-


Køb online eller i Musikhuset Aarhus
Billettlf. 89 40 40 40

Turné:
Bortførelsen fra seraillet
kommer på turné i hele Danmark. Se kalenderen for alle datoer og steder.


Co-produktion

Bortførelsen fra seraillet co-produceres sammen med Theater Münster.