Spilledage: 21. februar - 4. april. 2020
Spillested: Danmarksturné

To kvinder på randen af nervøst sammenbrud

Én af Mozarts mest populære operaer, Bortførelsen fra seraillet, udforsker den fascinerende og komplekse konstellation af kærlighed og had: To kvinder er fængslet af den mægtige Bassa Selim i seraillet - hans mystiske harem - mens deres partnere forsøger at befri dem. Men ønsker disse kvinder virkelig at undslippe? Eller har de fundet noget, som de aldrig havde drømt om før?

Spilledage og tilknyttede events
21. februar kl. 19:30 Premiere Musikhuset Aarhus Køb billet
22. februar kl. 15:00 Musikhuset Aarhus Køb billet
28. februar kl. 19:30 Musikhuset Aarhus Køb billet
29. februar kl. 15:00 Musikhuset Aarhus Køb billet
3. marts kl. 19:30 MCH Herning Kongrescenter Køb billet
4. marts kl. 19:30 Musikkens Hus, Aalborg Køb billet
20. marts kl. 19:30 Odense Koncerthus Køb billet
21. marts kl. 15:00 Odense Koncerthus Køb billet
23. marts kl. 19:30 FrederiksborgCentret, Hillerød Køb billet
24. marts kl. 19:30 Musikteatret Albertslund Køb billet
25. marts kl. 19:30 DGI Huset, Vordingborg Køb billet
27. marts kl. 19:30 Det Kongelige Teater, Gamle Scene Køb billet
28. marts kl. 15:00 Det Kongelige Teater, Gamle Scene Køb billet
1. april kl. 19:30 Vejle Musikteater Køb billet
3. april kl. 19:30 Alsion, Sønderborg Køb billet

Co-produktion med Theater Münster

i operachef Philipp Kochheims iscenesættelse

Bortførelsen fra seraillet
 får premiere i Musikhuset Aarhus 21. februar 2020. Men allerede 18. maj 2019 var der premiere på Mozarts populære opera i Tyskland. Bortførelsen fra seraillet er nemlig en co-produktion mellem Den Jyske Opera og Theater Münster i iscenesættelse af operachef Philipp Kochheim (Reumertnomineret for opsætningen af Passageren, der også fik Publikumsprisen). Opsætningen er moderne og handlingen tidløs. "Her ligner Mozart Shakespeare: Tid og sted betyder ikke meget; hvad der er vigtigt, er menneskelige relationer, frygt, håb, mangler og svagheder. Mozart er den menneskelige sjæls komponist: Med et stort musikalsk mikroskop afslører han, hvad der kan ske, når mand møder kvinder, når de bliver forelskede, når et andet individ blander sig osv." fortæller instruktør og operachef Philipp Kochheim. 

Handling

Mozarts musikalske mikroskop er indstillet på konstellationen af had og kærlighed mellem mand og kvinde. Udgangspunktet er Konstanze: en kvinde mellem to mænd. Hun er splittet mellem den rige Bassa Selim, der er i stand til at opfylde alle hendes materielle ønsker og drømme (selvom den seksuelle tiltrækning er knap så stærk) og hendes yngre, ludfattige forlovede Belmonte. Hun er fanget i sin ubeslutsomhed og er ikke er i stand til at vælge – da begge muligheder er lige fristende.

Det hele kompliceres af endnu et trekantsdrama bestående af tjenestefolkene Blonde og Pedrillo samt fangevogteren Osmin. Osmin bevogter Blonde, men må indse, at det er svært at få en frihedsvant kvinde til at makke ret. Imens forsøger Belmonte sammen med at befri de to kvinder, men ønsker de i virkeligheden at undslippe?

Philipp Kochheims har i denne iscenesættelse forvandlet seraillet fra et orientalsk harem til et moderne gyldent bur og et fysisk rum, hvor ingen er i stand til at undslippe deres følelser.

 

Generalprøve for unge og studerende d. 20. februar 2020

Oplev generalprøven på Bortførelsen fra seraillet.

Billetpris
: Kun 50 kr. (kun for stud./unge under 25 år)
Billetkøb: Musikhuset Aarhus (fremvis studiekort eller ID)
Sted og dato: Musikhuset Aarhus, Store Sal, 20. februar kl. 12.00
Gratis introduktion: Kl. 11.15 på Caféscenen

 

Gratis introduktion

Få en introduktion til forestillingen før forestillingen, hvor du som publikum kan få et indblik og perspektiv på handling, tema og musikken i Bortførelsen fra seraillet

Lang introduktion à 30 minutters varighed begynder en time før forestillingens start på Musikhusets 2. balkon. 

Kort introduktion à 10 minutters varighed begynder tyve minutter før forestillingens start på Musikhusets 2. balkon. 

 

Opera After Party

Opera After Party 21. februar i Musikhuset Aarhus
Kom med til Opera After Party 21. februar 2020. Den Jyske Opera fejrer premieren sammen med publikum i Musikhuset Aarhus’ Foyer umiddelbart efter forestillingen er slut, ca. kl. 22.00-00.30. Mød solister, kunstnere og medarbejdere og få en enestående mulighed for tale med holdet bag produktionen i uformelle rammer. Opera After Party foregår i Musikhusets Café Johan r, hvor publikum kan købe forfriskninger. Tilmelding ikke nødvendig.

Bag om forestillingen

Se interviews med instruktør Philipp Koccheim og sopranerne Clara Thomsen og Cassandra Lemoine.

 

 

Lyt til musikken

Fotos fra forestillingen

Fotos: Oliver Berg. Fra Theater Münster.

Hvem synger hvornår?

Programbog

Den Jyske Operas programbog er et trykt program om alle forestillingerne i sæson 2019-20. Programbogen fungerer som forestillingsprogram og er gratis.
Du kan hente bogen på landets spillesteder i forbindelse med Den Jyske Operas turnéer og i Musikhuset Aarhus.
Programbogen indeholder bl.a. længere artikler om forestillingerne, som ikke findes her på hjemmesiden. Læs programbogen online

Holdet bag
Billede af Philipp Kochheim
Philipp Kochheim Instruktør
Billede af Philipp Kochheim Philipp Kochheim

Titel
Instruktør
Engagement på Den Jyske Opera
Instruktør Sunset Boulevard ('20) Instruktør Bortførelsen fra seraillet ('20) Instruktør Michael Kohlhaas ('19) Instruktør María de Buenos Aires ('18) Instruktør Passageren ('18)

Bosat i hjertet af Aarhus, født og opvokset i Hamborg. Philipp Kochheim har studeret kunsthistorie, teatervidenskab og litteratur i München. Som instruktør er han kendt for at blande nyt og gammelt og finde glemte eller oversete værker frem blandt operaer, skuespil og musicals. Instruktør på Den Jyske Operas opsætninger Passageren og María de Buenos Aires (sæson 2018-19), Michael Kohlhaas og Bortførelsen fra seraillet (2019-20).

Instruktør og librettist på den nyskrevne operette Inkognito Royal (komponist Karsten Fundal), der uropføres i 2021 på Den Jyske Opera.

Operachef ved Staatstheater Braunschweig (2013-17). Har modtaget Dr. Otto-Kasten-Preis, Götz-Friedrich-Preis og Rolf Mares Preis Hamburg. Modtog Österreichischer Musiktheaterpreis 2019 for sin opsætning af musicalen Ragtime.

Operachef på Den Jyske Opera siden maj 2017.

Billede af Claus Efland
Claus Efland Dirigent
Billede af Claus Efland Claus Efland

Titel
Dirigent
Engagement på Den Jyske Opera
Dirigent Bortførelsen fra seraillet ('20)

Claus Efland er født på Fyn og blev uddannet som violinist, før han studerede direktion på Royal College of Music i London og Conservatoire National Supérieur de Musique i Paris. Claus Efland, der har dirigeret i Danmark, Tyskland, Italien, Litauen og Storbritannien samt Mellem- og Sydamerika, er hjemme i hele standardrepertoiret indenfor opera- og orkestermusik, og har en særlig interesse i den nordiske musik. Han fik andenprisen ved Donatella Flick-dirigentkonkurrencen i 2004.
Bortførelsen fra seraillet er Claus Eflands første engagement på Den Jyske Opera.

Billede af Emily Bates
Emily Bates Scenograf
Billede af Emily Bates Emily Bates

Titel
Scenograf
Engagement på Den Jyske Opera
Scenograf Sunset Boulevard ('20) Scenograf Bortførelsen fra seraillet ('20)

Britiske Emily Bates er uddannet på Royal Welsh College of Music & Drama. Blandt hendes seneste scenografier er Kurt Weills Street Scene på Sherman Theatre i Cardiff, Dario Fos Mistero Buffo på turné i Storbritannien og på Den Jyske Opera Bortførelsen fra seraillet (2020). I august 2021 er hun scenograf på Den Jyske Operas Inkognito Royal.

Billede af Mathilde Grebot
Mathilde Grebot Kostumedesigner
Billede af Mathilde Grebot Mathilde Grebot

Titel
Kostumedesigner
Engagement på Den Jyske Opera
Kostumedesigner Sunset Boulevard ('20) Kostumedesigner Bortførelsen fra seraillet ('20) Kostumedesigner Michael Kohlhaas ('19)

Franske Mathilde Grebot er uddannet ved kunsthåndværkerskolen La Martiniere Diderot i Lyon. Hun har tidligere arbejdet sammen med Philipp Kochheim på musical og opera som The Sound of Music, My Fair Lady, Ragtime, Jægerbruden, Romeo og Julie, I due Foscari og på Den Jyske Opera Michael Kohlhaas (2019) og Bortførelsen fra seraillet (2020).

Billede af Ib Asp
Ib Asp Lysdesigner
Billede af Ib Asp Ib Asp

Titel
Lysdesigner
Engagement på Den Jyske Opera
Lysdesigner Fête galante ('21) Lysdesigner Rigoletto ('20) Lysdesigner Bortførelsen fra seraillet ('20) Lysdesigner Eugen Onegin ('19) Lysdesigner La Traviata ('17) Lysdesigner 70 års opera ('17) Lysdesigner Hug en hæl og klip en tå ('16) Lysdesigner La Bohème ('14) Lysdesigner Figaros bryllup ('12) Lysdesigner Snehvides Spejl ('11) Lysdesigner Barberen i Sevilla ('11) Lysdesigner Die schweigsame Frau ('00) Lysdesigner Salome ('99) Lysdesigner Elektra ('98)

Ib Asp har på Den Jyske Opera designet lys til bl.a. Eugen Onegin ('19), La Traviata ('17), Hug en hæl og klip en tå ('16), La Bohème ('14), Figaros bryllup ('12), Snehvides Spejl ('11), Die schweigsame Frau ('00), Salome ('99) og Elektra ('98).

Ib Asp er fastansat på Den Jyske Opera, hvor han har designet lys til bl.a.,, Hug en hæl og klip en tå, La Bohème, Figaros bryllup, Snehvides spejl, Barberen i Sevilla, Die schweigsame Frau, Salome og Elektra. Han har desuden lavet lysdesign til forestillinger på Det Kongelige Teater, Operaen i Midten og Aarhus Sommeropera. Tidligere belysningsmester i Musikhuset Aarhus og lysmester på Teatret Svalegangen.

Medvirkende
Billede af Lina Johnson
Lina Johnson Konstanze
Billede af Lina Johnson Lina Johnson

Titel
Konstanze
Engagement på Den Jyske Opera
Adina Elskovsdrikken ('17) Konstanze Bortførelsen fra seraillet ('20)

Den norske sopran Lina Johnson er uddannet ved Norges Musikkhøgskole (2006), Det Kongelige Danske Musikkonservatorium (2008) og Operaakademiet (2011). Hun debuterede i rollen som Najade i Ariadne auf Naxos på Den Kongelige Opera i København (2009).  I 2008 modtog Lina Johnson Léonie Sonnings Musikstipendium.

Udvalg af tidligere roller:
Gilda i Rigoletto
Sophie i Rosenkavaleren
Adina i Elskovsdrikken 

Billede af Clara Thomsen
Clara Thomsen Konstanze
Billede af Clara Thomsen Clara Thomsen

Titel
Konstanze
Engagement på Den Jyske Opera
Suzon Fête galante ('21) Gilda Rigoletto ('20) Konstanze Bortførelsen fra seraillet ('20)

Sopran
Nationalitet: Dansk
Uddannelse: Operaakademiet, København
Udvalg af tidligere roller: Alcina Alcina, Pamina Tryllefløjten, Konstanze Bortførelsen fra seraillet

Billede af Alexander Geller
Alexander Geller Belmonte
Billede af Alexander Geller Alexander Geller

Titel
Belmonte
Engagement på Den Jyske Opera
Belmonte Bortførelsen fra seraillet ('20)

Nationalitet: Tysk
Uddannelse: Uddannet hos Ralf Willershäuser, Stefan Adam og Otto Hieronimi.
Udvalg af tidligere roller: Max Jægerbruden, Fernando La favorite, Tassilo Grevinde Mariza.

Sven Hjörleifsson
Sven Hjörleifsson Belmonte
Sven Hjörleifsson Sven Hjörleifsson

Titel
Belmonte
Engagement på Den Jyske Opera
Belmonte Bortførelsen fra serraillet ('20)

Tenor

Nationalitet: Islandsk

Uddannelse: Reykjavik og universitetet for musik og scenekunst i Wien.

Udvalg af tidligere roller: Rodolfo La bohème, Spoletta Tosca, Goro Madama Butterfly

Billede af Cassandra Lemoine
Cassandra Lemoine Blonde
Billede af Cassandra Lemoine Cassandra Lemoine

Titel
Blonde
Engagement på Den Jyske Opera
Blonde Bortførelsen fra seraillet ('20)

Sopran

Nationalitet: Canadisk/Portugisisk

Uddannelse: Operaakademiet, København

Udvalg af tidligere roller: Papagena Tryllefløjten, Johanna Sweeney Todd, Eurydice Orfeo ed Eurydice.

Billede af Guibee Yang
Guibee Yang Blonde
Billede af Guibee Yang Guibee Yang

Titel
Blonde
Engagement på Den Jyske Opera
Blonde Bortførelsen fra seraillet ('20)

Sopran

Nationalitet: Sydkoreansk

Uddannelse: Hochschule für Musik und Theater, München

Udvalg af tidligere roller: Gilda Rigoletto, Sophie Rosenkavaleren, Olympia Hoffmanns eventyr

Billede af Andrew Dickinson
Andrew Dickinson Pedrillo
Billede af Andrew Dickinson Andrew Dickinson

Titel
Pedrillo
Engagement på Den Jyske Opera
Pedrillo Bortførelsen fra seraillet ('20)

Nationalitet: Britisk
Uddannelse: Royal Academy of Music, London
Udvalg af tidligere roller: Tom Rakewell Lastens vej, Tamino Tryllefløjten, Truffaldino Kærligheden til de tre appelsiner.

Billede af Martin Lechleitner
Martin Lechleitner Pedrillo
Billede af Martin Lechleitner Martin Lechleitner

Titel
Pedrillo
Engagement på Den Jyske Opera
Pedrillo Bortførelsen fra seraillet ('20)

Tenor

Nationalitet: Østrigsk
Uddannelse: Üniversität für Musik und darstellende Kunst, Wien/Tiroler Landeskonservatorium Innsbruck

Udvalg af tidligere roller: Tamino Tryllefløjten, Nathanael Les Contes D'Hoffmann, Don Basilio Figaros bryllup.

Billede af Hakan Tirasoglu
Hakan Tirasoglu Osmin
Billede af Hakan Tirasoglu Hakan Tirasoglu

Titel
Osmin
Engagement på Den Jyske Opera
Osmin Bortførelsen fra seraillet ('20)

Nationalitet: Tyrkisk
Uddannelse: Hacettepe University Ankara State Conservatory
Udvalg af tidligere roller: Filippo II Don Carlo, Gurnemanz Parsifal, Gremin Eugen Onegin.

Billede af Thomas Christian Sigh
Thomas Christian Sigh Osmin
Billede af Thomas Christian Sigh Thomas Christian Sigh

Titel
Osmin
Engagement på Den Jyske Opera
En rakker Michael Kohlhaas ('19) Zaretskij Eugen Onegin ('19) Moralés Carmen ('18)

Baryton
Nationalitet: Dansk
Uddannelse: Det Kongelige Danske Musikkonservatorium
Udvalg af tidligere roller: Colline La Bohéme, Sepa Kleopatra, Masetto Don Juan

Fast medlem af Den Jyske Operas Kor

Billede af Christoph Gareisen
Christoph Gareisen Bassa Selim
Billede af Christoph Gareisen Christoph Gareisen

Titel
Bassa Selim
Engagement på Den Jyske Opera
Skuespiller Bortførelsen fra seraillet ('20)

Nationalitet: Tysk
Uddannelse: Otto-Falckenberg-Schule, Fachakademie für Schauspiel, München
Udvalg af tidligere roller: Kejser Saturninus Titus Andronicus, Ferdinand Kabale og kærlighed, Alceste Misantropen

Billede af Odense Symfoniorkester
Odense Symfoniorkester Orkester
Billede af Odense Symfoniorkester Odense Symfoniorkester

Titel
Orkester
Engagement på Den Jyske Opera
Orkester Eugen Onegin ('19) Orkester Kleopatra ('19) Orkester Carmen ('18)

Glæden ved at spille de sidste 450 års greatest hits live kendetegner orkestrets drivkraft. Hovedparten af de omkring 100 årlige koncerter spilles i Odense Koncerthus / Odeon, hvor orkestret også står klar til Den Jyske Operas turnéforestillinger, men orkestret er også kendt for sin hyppige turnévirksomhed både i og udenfor Danmark. Odense Symfoniorkester blev grundlagt i 1946, men dets rødder går helt tilbage til omkring år 1800.

Billede af Sønderjyllands Symfoniorkester
Sønderjyllands Symfoniorkester Orkester
Billede af Sønderjyllands Symfoniorkester Sønderjyllands Symfoniorkester

Titel
Orkester
Engagement på Den Jyske Opera
Orkester Eugen Onegin ('19) Orkester Kleopatra ('19) Orkester Carmen ('18)

Med en hjemmebane dækkende Syd- og Sønderjylland samt Sydslesvig er Sønderjyllands Symfoniorkester Danmarks eneste grænseoverskridende landsdelsorkester. Samarbejdsrelationer med både nationale og internationale kunstnere skaber orkesterets musikalske diversitet. Orkestret udgør en kulturel sammenhængskraft i regionen. Når Den Jyske Opera er på turné i det sønderjyske, er Sønderjyllands Symfoniorkester med.

Billede af Aalborg Symfoniorkester
Aalborg Symfoniorkester Orkester
Billede af Aalborg Symfoniorkester Aalborg Symfoniorkester

Titel
Orkester
Engagement på Den Jyske Opera
Orkester Eugen Onegin ('19) Orkester Carmen ('18)

Aalborg Symfoniorkester blev grundlagt i 1943. Siden 2014 med base i Musikkens Hus på den pulserende havnefront i Aalborg. Kernen i orkestrets virke er symfonikoncerterne. Dertil kommer kammerkoncerter, koncerter på skoler, koncerter i samarbejde med andre kulturelle institutioner f.eks. Opera i Rebild med Den Jyske Opera samt familiekoncerter. Aalborg Symfoniorkester spiller også til opera og ballet og akkompagnerer Den Jyske Operas forestillinger i nord- og midtjylland.

Billede af Aarhus Symfoniorkester
Aarhus Symfoniorkester Orkester
Billede af Aarhus Symfoniorkester Aarhus Symfoniorkester

Titel
Orkester
Engagement på Den Jyske Opera
Orkester Opera i parken ('19) Orkester Michael Kohlhaas ('19) Orkester Eugen Onegin ('19) Orkester Bortførelsen fra seraillet ('20) Orkester Kleopatra ('19) Orkester Carmen ('18) Orkester Passageren ('18) Orkester Opera i parken ('18)

Drevet af rå symfonisk kernekraft og mere end 80 års erfaring med at tegne byens lyd står Aarhus Symfoniorkester som et musikalsk vartegn for hele den midtjyske landsdel. Hver uge byder orkestret på store symfonikoncerter, familiekoncerter i weekenden og gratis skolekoncerter. Med base i Musikhuset Aarhus har Den Jyske Opera og Aarhus Symfoniorkester et tæt samarbejde om opera, koncerter og ambitiøse projekter med stjerner fra ind- og udland.

Fakta

Opera i 3 akter

Musik Wolfgang Amadeus Mozart

Libretto Johann Gottlieb Stephanie den yngre med ny dialog af Philipp Kochheim

Førsteopførelse 16. juli 1782 på Burgtheater i Wien

Synges på tysk med danske overtekster

Varighed ca. 2 t. og 30 min
 
Co-produktion mellem Theater Münster og Den Jyske Opera
Premiere på Theater Münster 18. maj 2019

Billetinfo

Billetsalget til Musikhuset Aarhus 
Billetpriser kr. 595,- / 485,- / 350,-


Køb online eller i Musikhuset Aarhus
Billettlf. 89 40 40 40

Turné:
Bortførelsen fra seraillet
kommer på turné i hele Danmark. Se kalenderen for alle datoer og steder.


 

Tak for støtten til Bortførelsen fra seraillet

KNUD HØJGAARDS FOND
AAGE OG ULLA FILTENBORGS FOND AF 8. NOVEMBER
BECKETT-FONDEN

Co-produktion

Bortførelsen fra seraillet co-produceres sammen med Theater Münster.