Spilledage: 1. marts til 12. april 2019
Spillested: Opføres på turné i 9 byer

Kleopatra

Efter sin særdeles succesfulde opera Heksen (1892) gik den danske komponist August Enna i 1893 i gang med en opera baseret på en roman af den britiske forfatter H. Rider Haggard om den berømte egyptiske dronning Kleopatra. Som sin librettist hyrede han den danske forfatter Einar Christiansen, som også havde skrevet teksten til Carl Nielsens opera Saul og David. Denne nye opera, Kleopatra, fik sin førsteopførelse på Det Kongelige Teater i København i 1894, hvor den spillede 7 gange og fik en begejstret modtagelse og overstrømmende anmeldelser.

Spilledage og tilknyttede events
23. februar kl. 13:00 Musikalsk optakt (Aarhus). Gratis adgang. Musikhuset Aarhus Gratis
1. marts kl. 19:30 Musikhuset Aarhus Køb billet
2. marts kl. 15:00 Musikhuset Aarhus Køb billet
9. marts kl. 19:30 Musikhuset Aarhus Køb billet
12. marts kl. 19:30 Det Kongelige Teater, Gamle Scene Køb billet
13. marts kl. 19:30 Det Kongelige Teater, Gamle Scene Køb billet
15. marts kl. 19:30 FrederiksborgCentret, Hillerød Køb billet
16. marts kl. 19:30 Musikteatret Albertslund Køb billet
22. marts kl. 19:30 Alsion, Sønderborg Køb billet
26. marts kl. 19:30 Musikhuset Esbjerg Køb billet
27. marts kl. 20:00 Idrætshallen, Flensborg Køb billet
11. april kl. 19:30 Vejle Musikteater Køb billet
12. april kl. 19:30 Odeon, Odense Køb billet

Kleopatra

Den Danske Serie
Med Ennas umådeligt smukke Kleopatra begynder vi Den Danske Serie, der lukker op for den danske musikhistories rigdom og i denne sæson gør opmærksom på én af Danmarks fineste, men desværre oversete komponister.

Handling
Forklædt som drømmetyder lykkes det prins Harmaki at komme ind i dronning Kleopatras palads for at myrde hende, genvinde magten over Egypten og befri sit land for enhver romersk indflydelse. En af Kleopatras kammerpiger, Charmion, er dybt forelsket i prins Harmaki og hjælper med lægge mordplanerne. Men så snart Harmaki ser Kleopatra, bliver han slået af hendes skønhed og er ude af stand til at fuldføre mordet. Da Charmion bliver klar over, at hun er ved at miste Harmaki, afslører hun planerne for Kleopatra. Harmaki bliver dræbt, de sammensvorne bliver fanget – og Charmion må erkende de frygtelige konsekvenser af sin jalousi... 

Komponisten, danske August Enna
Man kan betragte August Enna som et link mellem den italienske og den nordiske musik, og han var bl.a. inspireret af sine skandinaviske mentorer Johan Svendsen og P.E. Lange-Müller. Han var også stærkt påvirket af de tyske komponister Mendelssohn og Richard Wagner og var en mester i musikalsk drama og strålende orkesterklang. I 2018 har forlaget Multivers udgivet en biografi om August Enna af Steen Chr. Steensen. Læs anmeldelse af bogen hos gregersdh.dk og Politiken.

Musikalsk optakt i Aarhus
23. februar 2019 kl. 13.00-14.00, Caféscenen, Musikhuset Aarhus.
August Ennas overdådige musik præsenteres af hovedsolister fra forestillingen: Elsebeth Dreisig som den betagende egyptiske dronning Kleopatra, Magnus Vigilius (Reumertpris Årets Sanger 2018) som den bjergtagne unge prins Harmaki og Tanja Christine Kuhn som den jaloux kammerpige Charmion. Operaekspert Henrik Engelbrecht, sforfatter til bestselleren Opera i guldalderens København, fortæller om opera i Danmark i 1800-tallet, om August Enna og om handling og musik i operaen.
Gratis adgang, men begrænset antal pladser, så kom i god tid.

Udstilling i Musikhuset Aarhus fra 1. marts
Udstilling om Den Danske Serie 1. – 9. marts 2019 i Musikhuset Aarhus.
1. marts kl. 18.15 inviteres alle interesserede til åbning af udstilling om Den Danske Serie, hvor vi præsenterer 12 glemte danske operakomponister gennem foto, tekst og lyd.

Opera After Party i Musikhuset Aarhus 1. marts
Kom med til Opera After Party fredag den 1. marts 2019. For første gang nogensinde åbner Den Jyske Opera op for at fejre premieren sammen med vores publikum i Musikhuset Aarhus’ Foyer umiddelbart efter forestillingen er slut. Så bliv hængende og mød solister, kunstnere, kor og medarbejdere og få en enestående mulighed for tale med holdet bag produktionen i uformelle rammer.  Opera After Party foregår i Musikhusets Café Johan r, hvor du kan købe forfriskninger. Vi glæder os til at fejre premieren sammen med dig! Tilmelding til Opera After Party ikke nødvendig.

Hvem synger og spiller hvornår?
På turnéen er de fleste roller dobbeltbesatte og 4 orkestre skiftes til at spille.
Se på oversigten, hvem der synger og spiller hvornår.

Presseomtale
Læs foromtale af Kleopatra i jcKlassisk.dk http://jcklassisk.dk/art.aspx?id=2735


Video arkiv

VELKOMMEN I OPERAEN

"Jeg håber, at du vil lade dig forføre af, hvad den tyske forfatter og filminstruktør Alexander Kluge kaldte ”følelsernes kraftcenter”. Opera er ikke et støvet museum, men en moderne kunstform, der byder på mange overraskelser og relevante historier. Jeg glæder mig til at byde velkommen på et af spillestederne rundt i landet! Lad os sammen fejre den udødelige skønhed i opera.”
Philipp Kochheim, operachef Den Jyske Opera

Philipp Kochheim
Holdet bag
Billede af Ben Baur
Ben Baur Instruktør og scenograf
Billede af Ben Baur Ben Baur

Titel
Instruktør og scenograf
Engagementer
Instruktør Kleopatra ('19)

Tyske Ben Baur er uddannet scenograf og kostumedesigner ved Weissensee Kunsthochschule i Berlin. Han har været engageret ved flere af de store teatre og operahuse rundt om i Europa, bl.a. Zürich Opera House, Welsh National Opera Cardiff og Royal Opera House Covent Garden i London. Siden 2014 har Ben Baur også arbejdet som instruktør og har blandt andet stået bag forestillinger som Janáčeks Katja Kabanova og Donizettis Lucia di Lammermoor på Saarländisches Staatstheater i Saarbrücken samt Mozarts Don Giovanni på Musiktheater im Revier Gelsenkirchen. Kleopatra er Ben Baurs første engagement på Den Jyske Opera.

Billede af Joachim Gustafsson
Joachim Gustafsson Dirigent
Billede af Joachim Gustafsson Joachim Gustafsson

Titel
Dirigent
Engagementer
Dirigent Kleopatra ('19)

Svenske Joachim Gustafsson er uddannet violinist ved The Academy of Music and Drama i Göteborg i 1987 og studerede senere videre som dirigent i Wien. Debut på Den Kongelige Opera i Stockholm med Verdis Otello (’04). Erfaring med uropførelser af værker af nordiske komponister. Han har dirigeret adskillige svenske, tyske og danske symfoniorkestre. På Den Jyske Opera har Joachim Gustafsson dirigeret to uropførelser: Niels Marthinsens Snehvides Spejl (’11) og Thomas Agerfeldt-Olesens Reumertprisnominerede The Picture of Dorian Gray (’13).

Billede af Uta Meenen
Uta Meenen Kostumedesigner
Billede af Uta Meenen Uta Meenen

Titel
Kostumedesigner
Engagementer
Scenograf Carmen ('19)

Uta Meenen er uddannet skrædder og startede sin karriere som assistent på Düsseldorfer Schauspielhaus. Siden 2001 har hun arbejdet som selvstændig kostumedesigner med engagementer på flere af de store operahuse og teatre i Tyskland. Uta Meenen har blandt andet designet kostumer til My Fair Lady og Figaros bryllup på Musiktheater im Revie samt Lucia di Lammermoor på Staatstheater Saarbrücken. Kleopatra er Uta Meenens første engagement på Den Jyske Opera.

Billede af Anders Poll
Anders Poll Lysdesigner
Billede af Anders Poll Anders Poll

Titel
Lysdesigner
Engagementer
Lysdesigner Kleopatra ('19) Lysdesigner Michael Kohlhaas ('19)

Anders Poll har bl.a. designet lys til balletterne La BayadèreNøddeknækkeren og Askepot, og til operaer såsom Lulu (Det Kgl. Teater), La Bohème (Den Norske Opera) og Siciliansk Vesper (Royal Opera House, Covent Garden). På Den Jyske Opera lysdesign til L’Amico Fritz (2015), Kleopatra (2019) og Michael Kohlhaas (2019).
Siden 2017 teknisk chef på Den Jyske Opera.

Billede af Tecwyn Evans
Tecwyn Evans Korindstudering
Billede af Tecwyn Evans Tecwyn Evans

Titel
Korindstudering
Engagementer
Dirigent Madama Butterfly ('16) Dirigent 70 års opera ('17) Dirigent La Traviata ('18) Dirigent Julesang & messingklang ('18) Korindstudering Passageren, Carmen og Kleopatra ('19) Dirigent Eugen Onegin ('19)

Tecwyn Evans er født i Auckland, New Zealand og har studeret på University of Otago, NZ, med Jack Spiers som lærer og på University of Kansas, USA, med Brian Priestman og Simon Carrington som lærere. Evans underviser i direktion på University of Auckland School of Music. Han var fra 1999-2002 kordirigent hos Glyndebourne Festival Opera og stedfortrædende chefdirigent fra 2009-2011 på operaen i Graz i Østrig. Evans har dirigeret bl.a. BBC Philharmonic, BBC National Orchestra of Wales, NZ Symphony Orchestra and BBC Singers. Evans har tillige dirigeret en lang række forestillinger på bl.a. English Touring Opera, New Zealand Opera, Oper Köln, Oper Graz, Opera North og Chelsea Opera Group og er desuden en efterspurgt koncertdirigent. Tecwyn Evans er bosat i Sverige.

Tecwyn Evans er et kendt ansigt på Den Jyske Opera. Han dirigerede i 2017 turnéen 70 års opera og i 2016 på Madama Butterfly-turnéen. I 2018 stod han i februar-marts for den musikalske ledelse på hele danmarksturnéen med La Traviata, vil i december 2018 dirigere årets julekoncerter og i efteråret 2019 Danmarksturnéen med Eugen Onegin.

Musikchef på Den Jyske Opera fra maj 2018.

Medvirkende
Billede af Stefania Dovhan
Stefania Dovhan Kleopatra
Billede af Stefania Dovhan Stefania Dovhan

Titel
Kleopatra
Engagementer
Marta Passageren ('18) Kleopatra Kleopatra ('19)

Sopran

Nationalitet: Ukranisk-amerikansk

Uddannelse: Augsburg Academy of Music, Augsburg/Tyskland

Udvalg af tidligere roller: 
Mimi La Bohème
Fiordiligi Così fan tutte
Violetta La Traviata

Billede af Elsebeth Dreisig
Elsebeth Dreisig Kleopatra
Billede af Elsebeth Dreisig Elsebeth Dreisig

Titel
Kleopatra
Engagementer
Anne Truelove Lastens vej ('96) Pamina Tryllefløjten ('98) Aase Drot og Marsk ('00) Titelrollen My Fair Lady ('00) Hanna Glawari Den glade Enke ('03) Antonia Hoffmanns Eventyr ('04) Nanetta Falstaf ('04) Mimi La Bohème ('05) Nedda Bajadser ('06) Grevinden Figaros bryllup ('06) Ännchen Jægerbruden ('07) Gabi White den Reumert belønnede opsætning af Skriftestolen ('06) Marcelline Fidelio ('07) 1. dame Tryllefløjten ('08) Admina Elskovsdrikken ('09) Violetta Valéry La Traviata ('09) Ilia Idomeneo, Kongen af Kreta ('10) Juliette den Reumertvindende Die tote Stadt ('10) Donna Elvira Don Juan ('12) Grevinden Figaros bryllup ('12) Cio-Cio-San Madame Butterfly ('16)

Sopran

Nationalitet: Dansk

Uddannelse: Det Kongelige Danske Musikkonservatorium hos professor Kirsten Buhl Møller og har herudover blandt andet studeret hos Ileana Cotrubas, Ingrid Bjoner, Mikael Eliasen, Jeffrey Goldberg og de seneste par år er Elsebeth blevet coachet af Maria Cleva i London.

Elsebeth Dreisig har sunget alle større lyriske sopranroller i bl.a. Mozarts, Puccinis og Verdis operaer – både på Den Jyske Opera, Det Kongelige Teater, Malmö Opera, Opera Hedeland m.m. 

Billede af Christian Juslin
Christian Juslin Harmaki
Billede af Christian Juslin Christian Juslin

Titel
Harmaki
Engagementer
Harmaki Kleopatra ('19)

Tenor

Nationalitet: Svensk

Uddannelse: Sibelius-Academy, Helsinki/Finland

Udvalg af tidligere roller: 
Cavaradossi Tosca
Florestan Fidelio
Pinkerton Madama Butterfly

Billede af Magnus Vigilius
Magnus Vigilius Harmaki
Billede af Magnus Vigilius Magnus Vigilius

Titel
Harmaki
Engagementer
Harmaki Kleopatra ('19) Medvirkende 70 års opera ('17) Pinkerton Madama Butterfly ('16) Steva Buryja Jenufa ('15)

Tenor

Nationalitet: Dansk

Uddannelse: Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, København/Danmark

Udvalg af tidligere roller: 
Cavaradossi Tosca
Steva Buryja Jenufa
Pinkerton Madama Butterfly

Magnus Vigilius er uddannet på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium og har optrådt i operahuse rundt omkring i Europa. 2007-2010 var han ”hustenor” på Den Fynske Opera. Debut på Den Jyske Opera i 2015 som Števa i Jenufa efterfulgt af rollen som Pinkerton i Madama Butterfly 2016. Vandt  pris ved den prestigefyldte Melchior-Wagnerkonkurrencen 2014.

Billede af Thomas Christian Sigh
Thomas Christian Sigh Sepa
Billede af Thomas Christian Sigh Thomas Christian Sigh

Titel
Sepa
Engagementer
Moralés Carmen ('18)

Baryton

Nationalitet: Dansk

Uddannelse: Det Kongelige Danske Musikkonservatorium

Udvalg af tidligere roller: 
Masetto Don Juan
Angelotti Tosca
Kuligin Katja Kabanova

Fast medlem af Den Jyske Operas Kor

Billede af Lars Møller
Lars Møller Sepa
Billede af Lars Møller Lars Møller

Titel
Sepa
Engagementer
Escamillo Carmen ('19) Belcore Elskovsdrikken ('17) Medvirkende 70 års opera ('17) David L'amico Fritz ('15) Enrico Lucia di Lammermoor ('14) Marcello La bohème ('14)

Nationalitet: Dansk

Uddannelse: OperaAkademiet, København/Danmark

Udvalg af tidligere roller: 
Enrico Lucia di Lammermoor
David L’amico Fritz
Belcore Elskovsdrikken

Lars Møller har siden 2007 været ansat på Nationaltheater Mannheim.  I 2013 sang han Sharpless i Madama Butterfly på Opera Hedeland, og i 2015 sang han rollen som Guglielmo i Così fan tutte på Komische Oper. I 2014-15 deltog Lars i koncerter med DR samt Aalborg Symfoniorkester og Aarhus Symfoniorkester. På Den Jyske Opera har han sunget Enrico i Lucia di Lammermoor (’14) og Marcello i La bohéme (’14) og David i L'amico Fritz ('15) og i gallaforestillingen 70 års opera ('17).

Billede af Ruslana Koval
Ruslana Koval Charmion
Billede af Ruslana Koval Ruslana Koval

Titel
Charmion
Engagementer
Charmion Kleopatra ('19)

Nationalitet: Ukrainsk

Uddannelse: Tchaikovsky Kiev National Music Academy, Kiev/Ukraine

Udvalg af tidligere roller: 
Gilda Rigoletto
Violetta La Traviata
Despina Cosi fan tutte

Billede af Tanja Christine Kuhn
Tanja Christine Kuhn Charmion
Billede af Tanja Christine Kuhn Tanja Christine Kuhn

Titel
Charmion
Engagementer
Solist Opera i parken ('18) Katia Passageren ('18) Michaëla Carmen ('19)

Sopran

Nationalitet: Tysk

Uddannelse: Academy of Music and Performing Arts, Stuttgart/Tyskland

Udvalg af tidligere roller: 
Senta Den Flyvende Hollænder
Emilia Marco Attilio Regolo
Giulietta Giulietta e Romeo

Medlem af Den Jyske Operas nye ensemble

Billede af Jens Bové
Jens Bové Schafra
Billede af Jens Bové Jens Bové

Titel
Schafra
Engagementer
Lilas Pastia Carmen ('18)

Bas

Nationalitet: Dansk

Uddannelse: Nordjysk Musikkonservatorium

Udvalg af tidligere roller: 
Gualtiero Valton I puritani
Fiorello Barberen i Sevilla
Kaspar Jægerbruden

Fast medlem af Den Jyske Operas Kor

Billede af Kirsten Grønfeldt
Kirsten Grønfeldt Iras
Billede af Kirsten Grønfeldt Kirsten Grønfeldt

Titel
Iras
Engagementer
Iras Kleopatra ('19)

Sopran

Nationalitet: Dansk-canadier

Uddannelse: Det Kongelige Danske Musikkonservatorium

Udvalg af tidligere roller: 
Pamina Tryllefløjten
Fiordiligi Cosi fanTutte
Liesgen Coffee Cantata

Billede af Johannes Brüssau
Johannes Brüssau Danser
Billede af Johannes Brüssau Johannes Brüssau

Titel
Danser
Engagementer
Danser Kleopatra ('19)
Født i Tyskland. Diplomuddannelse på Universität der Künste, Berlin, i musikteater. 
Arbejder som skuespiller, danser, koreograf og sanger. 
Var reperformer for performancekunstneren Marina Abramovic i 2018 i Bonn, hvor han idag bor.
Billede af Den Jyske Operas Kor
Den Jyske Operas Kor Kor
Billede af Den Jyske Operas Kor Den Jyske Operas Kor

Titel
Kor
Engagementer
Kor Puritani ('16) Kor Askepot ('16) Kor 70 år opera ('17) Kor Brødre ('17) Kor Elskovsdrikken ('17) Kor Opera i parken ('18) Kor Brus og bobler ('18) Kor Passageren ('18)

Den Jyske Operas Kor består af 24 sangere. Korets primære opgave er at medvirke i Den Jyske Operas operaforestillinger i hele Danmark. Koret kan også opleves i sceniske operakoncerter og koncerter med klaver. Koret samarbejder herudover bl.a. med landets symfoniorkestre - heriblandt landsdelsorkestrene - og andre ensembler om filharmoniske koncerter, både alene og sammen med dygtige amatørkor.

Koret har igennem mere end et årti optrådt med de traditionsrige julekoncerter Julesang & Messingklang sammen med Prinsens Musikkorps under ledelse af nogle af Danmarks dygtigste dirigenter og begejstret i tusindvis af tilhørere. Den Jyske Operas Kor indgår i mange forskellige sammenhænge og events på den kulturelle scene i og uden for Aarhus, og korets medvirken i Opera i Rebild er blevet en fast del af sommerprogrammet.

Sangerne i koret optræder desuden som solister i mange sammenhænge, bl.a. i Den Jyske Operas børne- og ungdomsforestillinger og som formidlere af opera for både voksne og børn ved introduktioner før forestillinger, i workshops på skoler, ved sangcaféer på plejehjem og i samarbejdsprojekter med andre kulturelle aktører.

Billede af Aarhus Symfoniorkester
Aarhus Symfoniorkester Orkester
Billede af Aarhus Symfoniorkester Aarhus Symfoniorkester

Titel
Orkester
Engagementer
Orkester Opera i parken ('18) Orkester Passageren ('18) Orkester Carmen ('18) Orkester Kleopatra ('19)

Aarhus Symfoniorkester er samarbejdspartner på Opera i parken og lægger orkester til Den Jyske Operas operaer i Musikhuset Aarhus.

Drevet af rå symfonisk kernekraft og mere end 80 års erfaring med at tegne byens lyd står Aarhus Symfoniorkester som et musikalsk vartegn for hele den midtjyske landsdel. Hver uge byder orkestret på store symfonikoncerter, familiekoncerter i weekenden og gratis skolekoncerter.
Med base i Musikhuset Aarhus har Den Jyske Opera og Aarhus Symfoniorkester et tæt samarbejde om opera, koncerter og ambitiøse projekter med stjerner fra ind- og udland.

Billede af Odense Symfoniorkester
Odense Symfoniorkester Orkester
Billede af Odense Symfoniorkester Odense Symfoniorkester

Titel
Orkester
Engagementer
Orkester Kleopatra ('19) Orkester Carmen ('18)
Billede af Copenhagen Phil
Copenhagen Phil Orkester
Billede af Copenhagen Phil Copenhagen Phil

Titel
Orkester
Engagementer
Orkester Kleopatra ('19) Orkester Carmen ('18)
Billede af Sønderjyllands Symfoniorkester
Sønderjyllands Symfoniorkester Orkester
Billede af Sønderjyllands Symfoniorkester Sønderjyllands Symfoniorkester

Titel
Orkester
Engagementer
Orkester Kleopatra ('19) Orkester Carmen ('18)
Billede af Morten Wang
Morten Wang Schafra - I tilfælde af sygdom
Billede af Morten Wang Morten Wang

Titel
Schafra - I tilfælde af sygdom
Engagementer
En steward Passageren ('18) La Dancaïro Carmen ('19) Schafa - I tilfælde af sygdom Kleopatra ('19)

Baryton

Nationalitet: Dansk

Uddannelse: Det Jyske Musikkonservatorium

Udvalg af tidligere roller: 
Yakusidé Madama Butterfly 
Alcindoro La bohème 
Fiorello i Barberen i Sevilla

Billede af Lina Valantiejute
Lina Valantiejute Iras - I tilfælde af sygdom
Billede af Lina Valantiejute Lina Valantiejute

Titel
Iras - I tilfælde af sygdom
Engagementer
Iras - I tilfælde af sygdom Kleopatra ('19) En stiftsfrøken: Michael Kohlhaas ('19)

Nationalitet: Litauisk
Uddannelse: Musikakademiet i Vilnius / Det Jyske Musikkonservatorium
Udvalg af tidligere roller: Marguerite Faust, Violetta La Traviata, Donna
Anna Don Giovanni. Fast medlem af Den Jyske Operas Kor

Fakta

Opera i 3 akter

Musik August Enna

Libretto Einar Christiansen efter
H. Rider Haggards roman

Førsteopførelse 7. februar 1894 på
Det Kongelige Teater, København

Synges på dansk med danske
overtekster

Varighed ca. 2 t 45. min. inkl.
pause

Køb billet

Musikhuset Aarhus: 
Køb billet til Kleopatra

Danmarksturné: 
Se kalender


Tak for støtten til Den Danske Serie: