Spilledage: Forår 2023
Spillested: Aarhus Teater, Store Scene

Gysende smuk musikalsk forestilling

Han blev lagt i graven i foråret 2020, men nu genopstår han!

Når grev Dracula lægger sin mund mod den blege kvindehals, skælver vi af fryd. Sådan har det været, siden Dracula-myten fik liv i Bram Stokers berømte roman fra 1897. I et væld af bøger, på film og teaterscener har den karismatiske legende suget til sig af det varme blod. Nu får du den stormfulde historie om Dracula i en storslået musikalsk forestilling, skabt af Aarhus Teater i samarbejde med Den Jyske Opera. Det bedste fra operaens og teatrets verden forenes: Skuespillere møder et stort operakor, som gennem intenst drama og berømt kormusik vil illustrere Draculas rejse gennem tiden. 

 

Handling

Dracula vokser op i en tid med krig, massevoldtægter og pest. Ud af rædslerne fødes han som en aristokratisk dæmon, der rejser gennem århundrer. Dracula vil beskytte sin jord og slægtens ære mod invaderende horder, og det vil han gøre med alle midler. I slutningen af 1800-tallet ser han en mulighed for at genrejse slægten Draculas storhed ved selv at foretage en invasion: Dracula vil erobre London og overtage ledelsen af det britiske imperium. Derigennem vil han skabe en ny tidsalder, hvor mennesker er slaver for vampyrer. Den nygifte advokatfrue Mina Harker er den første, der ser risikoen og forstår hans planer. Hun bliver samtidig genstand for Draculas begær. En lille gruppe mænd samler sig omkring hende for at kæmpe mod vampyren og redde civilisationen. Det er drama i stort udtræk, når skuespillerne forenes med et unikt operakor.

Unikt samarbejde mellem Aarhus Teater og Den Jyske Opera

Vi gik i 2020 sammen med Aarhus Teater om at opføre en musikalsk storopsætning, som imidlertid blev lagt ned pga. coronakrisen. Nu realiseres det fælles værk baseret på den stormfulde historie om Dracula i en gysende smuk musikalsk forestilling på Aarhus Teaters Store Scene i februar 2023. Det bedste fra operaens og teatrets verden forenes: Skuespillere møder et stort operakor, som gennem intenst drama og berømt kormusik vil illustrere Draculas rejse gennem tiden.

Komponist og lyddesigner Marcus Aurelius Hjelmborg er gået på rov i musikhistorien og låner fra Mozart, Verdi, Händel, Fauré og andre af de store klassiske komponisters korværker og dødsmesser, der fremføres af Den Jyske Operas Kor. Det hele sættes i scene af Martin Lyngbo, som i en årrække har kreeret stærkt roste og radikale teaterforestillinger. Aarhus Teaters husscenograf, Reumert-vinderen David Gehrt skaber det storslåede rum, mens franske kostumedesigner Mathilde Grebot skaber kostumerne til forestillingen.

Skuespillerne fra Aarhus Teater offentliggøres senere.

Biografi: Bram Stoker (1847-1912)

Abraham (Bram) Stoker blev født den 8. november 1847 i Dublin, Irland. Stoker var et barn med skrantende helbred, og han tilbragte derfor meget tid i sengen, hvor hans mor efter sigende skulle have fortalt ham mange gyserhistorier, som måske har været inspiration for hans forfatterskab.

Han er især kendt for sin roman Dracula fra 1897, men bogen om den aristokratiske vampyr blev i første omgang kun en beskeden succes. Først i 1922 – da bogen blev filmatiseret med titlen Nosferatu – blev Stoker for alvor anerkendt for sit forfatterskab. Desværre døde han ti år forinden og nåede ikke selv at opleve sin roman blive udråbt som en af de helt store gyserklassikere.
Udover sit forfatterskab arbejdede Stoker som deltidsjournalist og teaterkritiker. I forbindelse med en teateranmeldelse mødte han den berømte skuespiller Henry Irving, og bekendtskabet udviklede sig til et livslangt venskab.

I 1878 overtalte skuespilleren Stoker til at arbejde for sig som manager på Lyceum-teatret i London. Samme år blev Stoker gift med skuespillerinden Florence Balcombe (1858-1937), og de fik kort tid efter sønnen Irving Noel Thornley (1879-1961). Når Stoker ikke var engageret på teatret, skrev han romaner og noveller. Udover Dracula (1897) omfatter hans forfatterskab bl.a. titler som The Snake’s Pass (1890), Shasta Shasta (1895) og noveller samlet under titlen Under the Sunset (1881).

Holdet bag
Billede af Martin Lyngbo
Martin Lyngbo Instruktør
Billede af Martin Lyngbo Martin Lyngbo

Titel
Instruktør
Engagement på Den Jyske Opera
Instruktør Dracula ('23)

Dramatikeren og sceneinstruktøren Martin Lyngbo er uddannet på på Statens Teaterskole. Han har skrevet og/eller instrueret til Det Kongelige Teater, Aveny-T, Odense Teater, Uppsala Stadsteater, Aalborg Teater, Caféteatret, Svalegangen og Får302 samt en lang række forestillinger på Mungo Park, hvor han var teaterdirektør 2005-2017. Martin Lyngbo står bag talentudviklingsprojektet TeaterBattle og dannelsen af Mungo Park Kolding. Han har bl.a. iscenesat SKAM I og II på Aveny-T, Spillemand på en tagryg og Forårsrullen på Odense Teater, Cabaret på Rogaland Teater i Norge, Sanne the Musical i Tivolis Koncertsal og Rossinis opera Barberen i Sevilla, som han har instrueret både på Det Kongelige Teater og på The Israeli Opera i Tel Aviv.

Billede af Marcus Aurelius Hjelmborg
Marcus Aurelius Hjelmborg Komponist og lyddesigner
Billede af Marcus Aurelius Hjelmborg Marcus Aurelius Hjelmborg

Titel
Komponist og lyddesigner
Engagement på Den Jyske Opera
Komponist og lyddesigner Sunset Boulevard ('23)

Marcus Aurelius Hjelmborg er uddannet cand.mag. i audiodesign og musikvidenskab. Han har arbejdet som komponist og lyddesigner på en lang række teatre i Danmark og Sverige og skrevet musik til mere end 60 teaterforestillinger og radiodramaproduktioner (bl.a. på Det Kgl. Teater, Aarhus Teater, Odense Teater, DR Radiodrama, Malmø Stadsteater, Helsingborg Stadsteater).

Billede af David Gehrt
David Gehrt Scenograf
Billede af David Gehrt David Gehrt

Titel
Scenograf
Engagement på Den Jyske Opera
Scenograf Dracula ('23)

David Gehrt er uddannet scenograf fra Den Danske Scenekunstskole i 2016, og har siden 2018 været fast husscenograf på Aarhus Teater. Han har lavet scenografi til forestillingerne #Amlet, Momentet, My heartache brings all the boys to the yard, Lav Sol, 4:48 Psychosis, Untz Untz Untz, Audition og Manifest for skrøbelige autoriteter, Friheden, Biedermann og brandstifterne, Parasitterne, Pagten og Kaj Munks Ordet.

David Gehrt har vundet Årets Reumert for Bedste Scenedesign for Erasmus Montanus (2017) og var nomineret til samme pris for Ordet (2020).

Billede af Mathilde Grebot
Mathilde Grebot Kostumedesigner
Billede af Mathilde Grebot Mathilde Grebot

Titel
Kostumedesigner
Engagement på Den Jyske Opera
Kostumedesigner Sunset Boulevard ('22) Kostumedesigner Inkognito Royal ('21) Kostumedesigner Bortførelsen fra seraillet ('20) Kostumedesigner Michael Kohlhaas ('19)

Franske Mathilde Grebot er uddannet ved kunsthåndværkerskolen La Martiniere Diderot i Lyon. Hun har tidligere arbejdet sammen med Philipp Kochheim på musical og opera som The Sound of Music, My Fair Lady, Ragtime, Jægerbruden, Romeo og Julie og I due Foscari.

På Den Jyske Opera har Mathilde Grebot designet kostumer til Michael Kohlhaas (2019), Bortførelsen fra seraillet (2020) og Inkognito Royal (2021).

Medvirkende
Billede af Den Jyske Operas Kor
Den Jyske Operas Kor Kor
Billede af Den Jyske Operas Kor Den Jyske Operas Kor

Titel
Kor
Engagement på Den Jyske Opera
Kor Dracula ('20) Kor Greven af Luxembourg ('22) Kor Aida ('21) Kor Inkognito Royal ('21) Kor Rigoletto ('20) Kor Bortførelsen fra seraillet ('20) Kor Michael Kohlhaas ('19) Kor Eugen Onegin ('19)

Den Jyske Operas Kor består af 24 professionelle sangere. Korets primære opgave er at medvirke i Den Jyske Operas operaforestillinger i hele Danmark, men kan også opleves i sceniske operakoncerter og korkoncerter med klaverakkompagnement.

Koret samarbejder herudover med landets symfoniorkestre, heriblandt landsdelsorkestrene og andre ensembler om filharmoniske koncerter - både alene og sammen med dygtige amatørkor.

Koret har igennem mere end et årti optrådt med de traditionsrige julekoncerter Julesang & Messingklang sammen med Prinsens Musikkorps under ledelse af nogle af Danmarks dygtigste dirigenter og begejstret i tusindvis af tilhørere.

Den Jyske Operas Kor indgår i mange forskellige sammenhænge og events på den kulturelle scene i og uden for Aarhus, og korets medvirken i Opera i Rebild og Opera i Parken er blevet en fast del af sommerprogrammet.

Koret optræder også som solister i forestillinger samt i sceniske operakoncerter og koncerter med akkompagnement. Sangerne i koret optræder desuden som solister i andre sammenhænge og som formidlere af opera ved introduktioner før forestillinger, i workshops på skoler, ved sangcaféer på plejehjem og i samarbejdsprojekter.

Den Jyske Operas Kor ledes af musikchef Christopher Lichtenstein.

Fakta

Co-produktion mellem Aarhus Teater og Den Jyske Opera

Skuespillerne fra Aarhus Teater offentliggøres senere

Billetinfo

Premiere: 8. februar 2023
Spillested: Aarhus Teater, Store Scene

Billetsalg åbner i det nye år 2022 via Aarhus Teater

 

 

Sæsonbog 2022-23

Den Jyske Operas sæsonbog er et trykt program om alle forestillingerne i sæson 2022-23. Bogen er gratis og kan hentes i Musikhuset Aarhus og på landets spillesteder i forbindelse med Den Jyske Operas turnéer. Man kan desuden læse sæsonbogen online her.

Bogen indeholder 100 sider med inspirationsartikler, portrætter, interviews og baggrundsartikler, der udfolder den kommende sæsons operaoplevelser.

Store oplevelser