Tosca
Tosca Tosca

Musikhuset Aarhus

15., 16., 18., 19., 22. og 23. august 2023

Jalousi, passion og revolution

Politichefen Scarpia længes efter den skønne sangerinde Floria Tosca, der er forelsket i Scarpias værste fjende, maleren Mario Cavaradossi. Ingen af hovedpersonerne i denne ikoniske opera overlever den lidenskabelige kærlighedshistorie, der udspiller sig som en politisk thriller. Puccinis overvældende og betagende intense musik indeholder nogle af de allermest elskede arier og den storslåede "Te Deum", der her opføres med et kæmpestort kor. Vi præsenterer dette mesterværk i en iscenesættelse og scenografi skabt af én af verdens største tenorer: José Cura.

Instruktør, scenograf og lysdesigner José Cura sammen med kostumedesigner og assisterende scenograf Silvia Collazuol i Musikhuset Aarhus, maj 2022.

En operalegende kommer til Aarhus!

José Cura er for vor tid, hvad Plácido Domingo har været for 1980- og 90’erne: ikke blot én af verdens største tenorer, men også en tryllebindende skuespiller, komponist og instruktør. En komplet "homme de théâtre", der driver publikum ud til kanten af stolen og får dem til at slås for billetter. Fra en tidlig alder begyndte José Cura at synge, og som 15-årig debuterede han som komponist i sin hjemby Rosario i Argentina.

Fra 1978 og frem studerede han komposition, sang og direktion. Efter at være flyttet til Europa begyndte hans verdenskarriere, der gentagne gange har ført ham til London, New York, Paris, Wien, San Francisco, Amsterdam, Madrid og Milano.

Efter selv at have sunget i Tosca talrige gange og været en af vor tids mest berømte Cavaradossi’er, står José Cura denne gang som instruktør, scenograf og lysdesigner på dette mesterværk.

 

Oplev Tosca fra nye vinkler

Aarhus kommer til at emme af Tosca hele sommeren. Du kan komme tæt på instruktøren og sågar scenen. Deltag i konkurrencen om billetter eller pladser til vores forskellige Tosca- arrangementer.

Vi udlodder 3x2 billetter til OperaSalonen og 2 billetter til Bag Scenen og kontakter vinderne senest 31. maj.

Deltag i konkurrencen "Tosca fra nye vinkler"

Oversigt: Få en Puccini'sk sommer

Få en smagsprøve på Puccini til Opera i Parken

Der er bl.a. Puccini på programmet til Opera i Parken. Oplev David Kempster, der spiller Scarpia i Tosca, synge den gåsehudsfremkaldende "Te Deum" sammen med et stort kor og Aarhus Symfoniorkester.  


Tid: Lørdag 10. juni kl. 15-17.00
Sted: Skanseparken, Aarhus C
Pris: Gratis, fri entré

 

OperaSalon med José Cura hos Jyllands-Posten

Kom tættere på operalegenden José Cura, der i samtale med operachef Philipp Kochheim gør os klogere på en usædvanligt mangefacetteret kunstner og et kompromisløst, kreativt og engageret menneske.

Tid: Søndag 6. august kl. 16-17.00
Sted: Jyllands-Posten, Mediebyen 3, 8000 Aarhus C
Pris: 76,25 kr. pr. standardbillet, 51,25 kr. for medlemmer af JP Oplev. Priserne er inkl. billetgebyr

Vær opmærksom på, at samtalen vil foregå på engelsk. Billetten dækker udelukkende entré.

Gratis musikalsk optakt - OBS billetbestilling nødvendig

Operaformidler Leif V.S. Balthzersen introducerer til Tosca, og du kan høre noget af musikken fremført af nogle af solisterne og en pianist. Der er begrænset antal pladser og ingen mulighed for pladsreservation. 

Tid: Lørdag 5. august kl. 12-13.00 - Musikhuset Foyer åbner kl. 11.00.
Sted: Kammermusiksalen, Musikhuset Aarhus
Pris: Gratis, tilmelding til arrangementet åbner 1. august. 

Få besked når tilmelding til Gratis musikalsk optakt åbner

 

Kom bag scenen på Tosca i Musikhuset Aarhus

Kom helt ind på scenen til Tosca i Musikhuset Aarhus. Du kommer om bag scenen, og bagefter er der besøg i garderoberne og frisørsalonen, hvor vi ser nogle af de fine kostumer.

Tid: Mandag 21. august kl. 16.30-17.00
Sted: Musikhuset Aarhus’ sceneindgang, Skovgaardsgade 2C, 8000 Aarhus C
Pris: 99 kr. pr. standardbillet, 49 kr. for medlemmer af JP Oplev. 

Generalprøve for unge og studerende

Er du under 25 år eller studerende, kan du opleve generalprøven på Tosca i Musikhuset Aarhus for 85 kroner. En særlig mulighed for at få en stor operaoplevelse til små penge.

Tid: Lørdag 12. august kl. 12.00
Sted: Musikhuset Aarhus, Store Sal
Pris: 85 kroner, billetten købes ved fremmøde i Musikhusets billetsalg med gyldigt ID eller studiekort

X-traKor

Til august bliver Tosca opført med et kæmpestort kor på scenen i Musikhuset Aarhus i det store kor, ”Te Deum”. Heriblandt det nye X-traKor, hvor amatørsangere i X-traKoret synger sammen med Den Jyske Operas Kor, TalentU og Skt. Clemens Drengekor.

Læs mere om X-traKor her

 

Handling

Revolutionen ulmer, og den politiske flygtning, Angelotti, søger tilflugt på det sted, hvor maleren Cavaradossi arbejder. De to venner og politisk ligesindede mødes, og Cavaradossi lover at hjælpe Angelotti med at skjule sig. Den magtsyge politichef, Scarpia, kommer for at lede efter den flygtede Angelotti. Scarpia, der begærer Cavaradossis elskede, sangerinden Tosca, ønsker at få ram på Cavaradossi ved at puste til Toscas jalousi og få hende til at afsløre Angelottis skjulested. Det lykkes, og da hun styrter afsted til Cavaradossis hjem, følger politiet efter og indkalder ham til forhør.

Cavaradossi dømmes for landsforræderi, og Tosca forhandler om sin elskedes liv. De aftaler, at Scarpia skåner Cavaradossi ved at foregive en henrettelse af ham. For dét må hun betale Scarpia med sin egen krop. Men da Scarpia nærmer sig Tosca, efter at have givet ordren, stikker hun ham til døde. Scarpia har dog narret Tosca, og soldaterne henretter alligevel Cavaradossi. Tosca opdager bedraget, og da politistyrken kommer for at pågribe hende for mordet på Scarpia, kaster hun sig i døden.

Spilleperiode

Premiere: 15. august 2023
Øvrige spilledage: 16., 18., 19., 22. og 23. august 2023
Spillested: Musikhuset Aarhus

Fakta

Opera i 3 akter

Varighed ca. 2 timer og 30 min. inkl. pause
Sprog Synges på italiensk med danske overtekster

Musik Giacomo Puccini
Libretto Luigi Illica og Giuseppe Giacosa
Førsteopførelse 14. januar 1900 på Teatro Costanzi i Rom

Billetinfo

Billetpriser Musikhuset Aarhus
Standard kr. 425,- / 565,- / 695,- / lørdag 795,-
Unge under 25 og studerende kr. 345,- / 485,- / 615,- / lørdag 715,-

Køb billet her

Holdet bag

José Cura

José Cura

Instruktør, scenograf og lysdesigner
Vincenzo Milletari

Vincenzo Milletari

Dirigent
Silvia Collazuol

Silvia Collazuol

Kostumedesigner og assisterende scenograf
José Cura

José Cura

Instruktør, scenograf og lysdesigner
Vincenzo Milletari

Vincenzo Milletari

Dirigent
Silvia Collazuol

Silvia Collazuol

Kostumedesigner og assisterende scenograf
José Cura

José Cura

Efter at have studeret komposition, orkesterdirektion og sang i sin hjemby, Rosario i Argentina, flyttede José Cura til Europa i 1991. Her påbegyndte han karrieren som den verdensberømte tenor, han senere blev. I 2006 debuterede han som instruktør og designer, og i 2012 markerede produktionerne La rondine på Opéra de Nancy og Cavalleria Rusticana / I Pagliacci på Opéra Royal de Wallonie i Liège virkelig hans succes som instruktør. I 2013 blev hans opsætning af Otello på Teatro Colón i Buenos Aires i hans hjemland udvalgt som årets mest succesfulde produktion. José Curas succesfulde skandinaviske La bohème kunne opleves på Kungliga Operan i Sverige i 2015 - og igen i 2022-23.

Ud over at instruere og skabe scenografi, gør José Cura også karriere som komponist og dirigent. Tosca er José Curas første engagement på Den Jyske Opera.

Vincenzo Milletari

Vincenzo Milletari

Italienske Vincenzo Milletari er født i Taranto i 1990 og har studeret på Conservatorio di Musica ”Giuseppe Verdi” i Milano. Han dimitterede på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i 2016, hvor han var i dirigentklassen hos Giordano Bellincampi og Michael Schønwandt. Vincenzo Milletari startede sin professionelle karriere i 2017 og har opnået anerkendelse og gentagne invitationer hos store orkestre og operahuse. Han har bl.a. dirigeret Barberen i Sevilla (2019) og den anmelderroste Den glade enke (2021-22) på Det Kongelige Teater, La Traviata (2020) og Carmen (2021) på Kungliga Operan i Sverige samt Madama Butterfly (2021) og Rigoletto (2021) på Státní Opera i Prag. Vincenzo Milletari har vundet flere priser ved internationale dirigentkonkurrencer, bl.a. Arturo Toscanini i Parma, hvor han også blev belønnet med publikumsprisen.

Tosca er Vincenzo Milletaris første engagement på Den Jyske Opera.

Silvia Collazuol

Silvia Collazuol

Italienske Silvia Collazuol er uddannet arkitekt på Università Iuav di Venezia og har specialiseret sig i teatervidenskab og teaterteknik. Hun har siden 2006 været José Curas samarbejdspartner som kostumedesigner og assisterende scenograf, og har desuden arbejdet sammen med en lang række andre anerkendte kunstnere. I 2011 var hun instruktør, scenograf og kostumedesigner på børneoperaen Nabucco for Opera Domani og Così fan tutte for Pocket Opera, begge på Teatro Sociale di Como i Italien. Sammen med José Cura har hun skabt succesfulde forestillinger som Maskeballet (2008) i Köln, Samson og Dalila (2010) i Karlsruhe, La rondine (2012) i Nancy, Cavalleria Rusticana / I Pagliacci (2012) i Liège, Otello (2013) i Buenos Aires, La bohème (2015) i Stockholm, Nabucco (2018) i Prag og La Fanciulla del West (2018) i Tallinn.

Tosca er Silvia Collazuols første engagement på Den Jyske Opera.

Medvirkende

Stefania Dovhan

Stefania Dovhan

Tosca
Sergey Polyakov

Sergey Polyakov

Cavaradossi
David Kempster

David Kempster

Scarpia
Zaza Gagua

Zaza Gagua

Angelotti
Andreas Winther

Andreas Winther

Sakristanen
Jens Jagd

Jens Jagd

Spoletta
Morten Wang

Morten Wang

Sciarrone
Jani Kyllönen

Jani Kyllönen

Fangevogter
1
Aarhus Symfoniorkester

Aarhus Symfoniorkester

Orkester
Den Jyske Operas Kor

Den Jyske Operas Kor

Den Jyske Operas Kor
TalentU

TalentU

Unge sangere fra TalentU
X-traKor

X-traKor

Den Jyske Operas X-traKor
Skt. Clemens Drengekor

Skt. Clemens Drengekor

Skt. Clemens Drengekor
Stefania Dovhan

Stefania Dovhan

Tosca
Sergey Polyakov

Sergey Polyakov

Cavaradossi
David Kempster

David Kempster

Scarpia
Zaza Gagua

Zaza Gagua

Angelotti
Andreas Winther

Andreas Winther

Sakristanen
Jens Jagd

Jens Jagd

Spoletta
Morten Wang

Morten Wang

Sciarrone
Jani Kyllönen

Jani Kyllönen

Fangevogter
Aarhus Symfoniorkester

Aarhus Symfoniorkester

Orkester
Den Jyske Operas Kor

Den Jyske Operas Kor

Den Jyske Operas Kor
TalentU

TalentU

Unge sangere fra TalentU
X-traKor

X-traKor

Den Jyske Operas X-traKor
Skt. Clemens Drengekor

Skt. Clemens Drengekor

Skt. Clemens Drengekor
Stefania Dovhan

Stefania Dovhan

Sopran
Nationalitet: Ukranisk-amerikansk
Uddannelse: Opern Akademie Augsburg, Tyskland
Udvalg af tidligere roller: Mimi (La bohème), Marta (Passageren), Kleopatra (Kleopatra)

Sergey Polyakov

Sergey Polyakov

Tenor
Nationalitet: Russisk
Uddannelse: Center Galina Vishnevskaya Opera, Moskva
Udvalg af tidligere roller: Calàf (Turandot), Canio (I Pagliacci), Radamès (Aida)

David Kempster

David Kempster

Baryton
Nationalitet: Walisisk
Uddannelse: Royal Northern College of Music, Manchester
Udvalg af tidligere roller: Sir Riccardo Forth (I Puritani), Marcello (La bohème), Sharpless (Madama Butterfly)

Zaza Gagua

Zaza Gagua

Bas
Nationalitet: Georgisk
Uddannelse: Statskonservatoriet, Tbilisi / Operahögskolan, Stockholm
Udvalg af tidligere roller: Sparafucile (Rigoletto), Tom (Maskeballet), Zuniga (Carmen)

Andreas Winther

Andreas Winther

Baryton
Nationalitet: Dansk
Uddannelse: Musikhochschule Lübeck / Syddansk Musikkonservatorium, Odense
Udvalg af tidligere roller: Le Dancaïro (Carmen), Zaretskij (Eugen Onegin), Marquis d’Obigny (La Traviata)

Fast medlem af Den Jyske Operas Kor

Jens Jagd

Jens Jagd

Tenor
Nationalitet: Dansk
Uddannelse: Nordjysk Musikkonservatorium / Syddansk Musikkonservatorium
Udvalg af tidligere roller: Triquet (Eugen Onegin), Konstabel Konietzke (Inkognito Royal), Sheldrake (Sunset Boulevard)

Fast medlem af Den Jyske Operas Kor

Morten Wang

Morten Wang

Baryton
Nationalitet: Dansk
Uddannelse: Det Jyske Musikkonservatorium, Aarhus
Udvalg af tidligere roller: Alcindoro (La bohème), Le Dancaïro (Carmen), Fyrst Basil Basilowitsch (Greven af Luxembourg)

Fast medlem af Den Jyske Operas Kor

Jani Kyllönen

Jani Kyllönen

Basbaryton
Nationalitet: Finsk
Uddannelse: Sibelius Akademiet, Helsinki / Hochschule für Musik, Hannover
Udvalg af tidligere roller: Leporello (Don Giovanni), Moralès (Carmen), Marquis d’Obigny (La Traviata)

Fast medlem af Den Jyske Operas Kor

Aarhus Symfoniorkester

Aarhus Symfoniorkester

Drevet af rå symfonisk kernekraft og mere end 80 års erfaring med at tegne byens lyd står Aarhus Symfoniorkester som et musikalsk vartegn for hele den midtjyske landsdel. Hver uge byder orkestret på nye store oplevelser – for det klassiske publikum, for familier, for skolebørn eller for filmelskere. Med base i Musikhuset Aarhus har Den Jyske Opera og Aarhus Symfoniorkester et tæt samarbejde om opera, koncerter og ambitiøse projekter med stjerner fra ind- og udland.

Den Jyske Operas Kor

Den Jyske Operas Kor

Den Jyske Operas Kor består af 24 professionelle sangere. Korets primære opgave er at medvirke i Den Jyske Operas operaforestillinger i hele Danmark, men kan også opleves i sceniske operakoncerter og korkoncerter med klaverakkompagnement.

Koret samarbejder herudover med landets symfoniorkestre, heriblandt landsdelsorkestrene og andre ensembler om filharmoniske koncerter - både alene og sammen med dygtige amatørkor.

Koret har igennem mere end et årti optrådt med de traditionsrige julekoncerter Julesang & Messingklang sammen med Prinsens Musikkorps under ledelse af nogle af Danmarks dygtigste dirigenter og begejstret i tusindvis af tilhørere.

Den Jyske Operas Kor indgår i mange forskellige sammenhænge og events på den kulturelle scene i og uden for Aarhus, og korets medvirken i Opera i Rebild og Opera i Parken er blevet en fast del af sommerprogrammet.

Koret optræder også som solister i forestillinger samt i sceniske operakoncerter og koncerter med akkompagnement. Sangerne i koret optræder desuden som solister i andre sammenhænge og som formidlere af opera ved introduktioner før forestillinger, i workshops på skoler, ved sangcaféer på plejehjem og i samarbejdsprojekter.

Den Jyske Operas Kor ledes af musikchef Christopher Lichtenstein.

TalentU

TalentU

TalentU er Den Jyske Operas talentudviklingsprogram for unge mellem 16 og 22 år. Programmet er for alle unge med interesse og talent for musikdramatik. Hos TalentU tilbydes de unge en helt særlig vekselvirkning mellem praktisk træning og medvirken i operaforestillinger i forskellige formater. Fælles for produktionerne er, at TalentU hver gang samarbejder med og udvikles, understøttes og udfordres af professionelle scenekunstnere. Træningen består i sang, drama, kor, kropsligt arbejde og improvisation.

Læs mere om TalentU her

X-traKor

X-traKor

Amatørsangere er med på scenen i det store kor, ”Te Deum”, i Puccinis vidunderlige og dramatiske Tosca. Den Jyske Operas X-traKor bakkes i scenen op af Den Jyske Operas Kor, TalentU og Skt. Clemens Drengekor.

Du kan tilmelde dig X-traKoret i starten af 2023 her.

Skt. Clemens Drengekor

Skt. Clemens Drengekor

Historien om Skt. Clemens Drengekor er en historie om at skabe et ambitiøst kor med rum til leg, fællesskab og læring. I dag dirigeres koret af Brian Stenger Poulsen og tæller 45 drenge og mænd i alderen 9-60 år. Skt. Clemens Drengekor afholder ca. 10 koncerter om året og tager på studieture i både ind- og udland, når lejligheden byder sig.

På egen hånd har koret givet koncerter i Danmark, Tyskland, Holland, Belgien og Frankrig og sunget med bl.a. Concerto Copenhagen, Aarhus Symfoniorkester, BaSix, Vocal Line, Kaare Norge og Aarhus Jazz Orchestra.

Koret har siden starten været tilknyttet Aarhus Domkirke, og undervisningen af drengene foregår i samarbejde med Aarhus Musikskole.

Kom til OperaSalon med José Cura hos JyllandsPosten

Til august kan du komme tæt på operalegenden José Cura, når han i samtale med operachef Philipp Kochheim kan opleves på JP-Scenen 6. august.  

Her vil Philipp Kochheim med videoeksempler fra José Curas omfattende karriere og i samtale med José Cura selv tegne et billede af en usædvanligt mangefacetteret kunstner og et kompromisløst, kreativt og engageret menneske. José Cura har arbejdet i hele verden som både komponist, dirigent, operasanger, operainstruktør, scenograf og lysdesigner og præger den internationale operadagsorden med sine stærke visioner for operagenren.

José Cura befinder sig i Aarhus hen over sommeren i forbindelse med hans iscenesættelse af Puccinis mesterværk Tosca i Musikhuset Aarhus, der spiller fra 15. - 23. august. En opera som han selv har sunget mere end 250 gange i alverdens opsætninger. 

Tid: 6. august 16-17.00
Sted: Jyllands-Posten, Mediebyen 3, 8000 Aarhus C
Pris: 76,25 kr. pr. billet - 51,25 kr. - for medlemmer af JP-Oplev. Priserne er inkl. gebyr  

Læs mere på JP-Oplevs hjemmeside


Vær opmærksom på, at samtalen vil foregå på engelsk. Billetten dækker udelukkende entré.

Ekstra materiale

Biografi: Giacomo Puccini

”Vissi d’arte”, ”E lucevan le stelle”, ”Un bel dì”, ”Nessun dorma” og ”Så kold den lille hånd er”. De fleste operaelskere kender disse arietitler. Mange kan endda synge med på dele af arierne, og det er et glimrende bevis på, hvor populær den italienske operakomponist Puccini er.

Giacomo Puccini blev født i en musikerslægt i Lucca, Toscana, 1858. Hans mor blev enke med syv børn, men alligevel fik Puccini musikundervisning, og senere kom han med finansiel støtte fra forskellig side på konservatoriet i Milano.

Efter sin eksamen skulle han leve af at være komponist. Det var operaer, man komponerede i Italien på dette tidspunkt – så godt som udelukkende operaer - og det blev også operaer, Puccini kom til at komponere. Han fik sit gennembrud med Manon Lescaut i 1893, og så fulgte den ene succes efter den anden: La bohème, Tosca, Madama Butterfly, Pigen fra Vesten, Il trittico (Kappen, Suor Angelica og Gianni Schicchi) og slutteligt Turandot, som han ikke havde nået at fuldende helt, da han døde i 1924.

Puccini var en stor skørtejæger, en stor bilelsker, jæger og teknikentusiast, og han var – og det er det vigtige i denne sammenhæng – en eminent operakomponist. Han havde en fuldstændig sikker dramatisk sans og vidste lige nøjagtigt, hvordan man skulle gribe publikum. Hans operaer er derfor altid umiddelbart og øjeblikkeligt fængslende. Puccini havde desuden stor flair for det lyriske og strøede om sig med vidunderlige melodier i sin meget følelsesladede musik. Så det er alt i alt ikke så underligt, at Puccinis operaer hører til de mest opførte – og mest elskede – verden over!

Puccini

Tak til

Andre store oplevelser

SE VIDEO    SE VIDEO    SE VIDEO    SE VIDEO   SE VIDEO
LÆS MERE ·  LÆS MERE ·  LÆS MERE ·  LÆS MERE ·  
LÆS MERE ·  LÆS MERE ·  LÆS MERE ·  LÆS MERE ·